Från varg till hund

Vad med vargens utveckling till hund? Domesticeringen som den kallas.

Det finns fortfarande lite olika teorier om domesticeringens process men man är i alla fall rimligt säker på att det inte handlade om att människor fångade varg-valpar som de tämjde och sen lyckades selektivt avla på bara tama vargar.

Det är ett enormt jobb att tämja en vargvalp, krävs många människor som flaskmatar valparna, inhägnade ytor, och att kontrollera en vuxen vargs sexual drift är inget som görs i en handvändning. Inget grottmänniskorna skulle klarat av i alla fall. Och en tam varg föder förresten inte en tam valp. Tamhet är inte ärftligt.

Roy Coppingers teori (jag rekommenderade en av hans böcker i mitt bok-tips tidigare) handlar om att vargarna domesticerade sig själva, när vi människor började bo på fast platser. De minst rädda vargarna började smyga fram till utkanten av våra byar och käka vårt avfall. Detta ökade inte bara deras chanser till överlevnad utan påverkade även aveln. De minst rädda vargarna överlevde i större mängder än de skygga vargarna. Men sen då..?

Pavlov var inte den enda gigantiskt viktiga Ryska vetenskapsmannen inom hundvärlden. Belyaev! Belyaev forskade på gener men fick inte arbeta pga av kommunismen (väldigt förenklat beskrivet). Belyaev isolerade sig på en svart Silverräv farm och började separera aveln av Silverrävar i två linjer. Han avlade på rädda/skygga/aggressiva rävar, och den andra linen avlade han på de minst rädda. Den officiella linjen Belyaev sa till de som styrde var att han experimenterade för att få fram en mindre rädd räv, vilket var intressant ut en finansiell vinkel eftersom riktigt rädda rävar inte parar sig och det blir svårt att ha pälsproduktion om inte man får avkommor. (Hejja Norge som tagit beslut att förbjuda pälsindustrin om några år!!)

På bara några generationers selektiv avel av de minst rädda rävarna, så blev de svarta rävarna inte bara dramatiskt mindre rädda. De började oxå vifta på svansen. De började ändra färg på pälsen. Öronen började floppa neråt… De började bete sig som hundar. Rävarna genomgick en domesticering. På bara några generationer!

Det här blev stark bevisning för att vargen faktiskt kan ha domesticerad sig själv och det på bara några generationer. Det är alltså troligtvis inte vi människor som började avla på de minst rädda vargarna. Inte medvetet i alla fall. Och inte heller har vi valt vargar med ett visst utseende. Det fanns inga vargar med hängande öron och prickar att välja ut för avel. Utseendet kommer som en slags “biverkning” av att man väljer att avla selektivt på ett visst beteende. I generna hänger beteende och utseende ihop, även om vi inte kan räkna ut hur. Vita hundar & katter är oftare döva än andra färger, tex.

Googla “Belyaev silverfox experiment” och läs mer om Belyaev! En helt fantastiskt intressant man som gjort sååå mycket för att öka vår förståelse och kunskap! Och hans experiment fortsätter än idag, även om Belyaev själv gått bort.

Kolla gärna oxå http://www.jabcecc.org.

Det är därför vi generellt inte skall mata vilda djur… Det krävs så lite för att rubba balansen och förändra rasen.

Varmt välkommen att träna och bo tillsammans med din hund hos mig i Värmland! Bild ovan och nedan, på en av våra tre gäststugor nedan. 

Mer information här! Nya datum för sommaren släpps snart.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *