Hundmöten: TräningsTips (1-7)

Många hundar reagerar när de möter andra hundar (eller bilar, katter, människor osv). Det är inte helt ovanligt att hundar t.ex. skäller och gör utfall. Känslan som driver/motiverar ett sådant beteendet är olika hos olika hundar; frustration, rädsla, irritation/ilska, smärta osv. Funktionen av utfall kan således även det  vara olika. En frustrerad hund gör utfall för att den vill närmre medan en rädd hund gör utfall för att öka distansen mellan sig och den andra hunden.

Jag har sammanställt en lista på 21 saker som är bra att ha i åtanke om man vill hjälpa sin hund att hantera hundmöten på ett bättre vis. I detta inlägg går jag igenom de 7 första punkterna.

Övergripande är att om din hund inte klarar av att vara lugn så kommer han heller inte kunna lära sig något vettigt. Tvärtom ökar risken att hunden exploderar och att den därmed istället får “öva” på sitt “dåliga” beteende, vilket sakta men säkert gör detta ännu värre. Övning ger färdighet som man säger. En lugn hund är därför basen man måste arbeta utifrån.

Jag kommer kortfattat förklara varje punkt och ibland illustrera med bilder och klipp.

  1. Använd aldrig Positiv Bestraffning
  2. Lagom distans
  3. En lättsam sinnesstämning
  4. En bra sele
  5. Rätt koppel för din hund
  6. Mjuk koppelhantering
  7. TTouch Markarbete

 

1) Använd aldrig Positiv Bestraffning

Jag hoppas detta är en självklarhet! Den som försöker “hjälpa” sin hund med våld och hot riskerar inte bara att göra hundens beteende värre utan också att urholka relationen med sin hund. Vill du läsa mer om hur detta funkar, kolla mitt tidigare inlägg om Operant Inlärning och Positiv Bestraffning.

 

2) Lagom distans

Distans är A och O. Nedan två bilder från helgens arbete med Bozz. Olika hundar har olika energi, kroppsspråk, storlek, färg, lukt, fysiologi, personlighet osv vilket påverkar hur nära man kan arbeta Börja alltid med mer distans än du tror är nödvändigt för att hålla alla hundarna lugna.  Distansen brukar (när det går bra) krympa under träningspassets gång.

På första bilden nedan har aussien Bozz (alltså en vall och vakthundstyp)  och JaktSpringerWachtelhund-Korsningen Duffy så stor distans mellan sig att de nästan inte kom med på samma bild. Bilden är tagen i början av vårt tränings-pass, vilket var det andra tränings-passet vår 1a träningsdag. På andra bilden följer Bozz Dvärgpinchern Tuffa på lite kortare avstånd under ett annat träningspass 2a dagen av vår träning.

 

3) En lättsam sinnesstämning

Som jag skrivit om tidigare påverkar din egen sinnesstämning hunden enormt mycket. Och du påverkar dig själv med de ordval du gör, din egen kroppshållning, dina egna tankar osv. Fake it till you make it, som jag brukar säga. Om man låtsas som man är lugn och positiv så hjälper det hunden vara lugn.

När Iggy var som jobbigast och jag och min partner såg nåt “jobbigt” komma mot oss på promenad brukade vi högt säga typ “nej men titta, där kommer en ryttare på häst mot oss på den här smala vägen! Vilken tur att vi får en chans att jobba på det! Va kul det ska bli!” Man känner sig lite korkad, men det hjälper faktiskt även om man kanske inte tror det. Att nynna eller sjunga kan också hjälpa.

Läs mer om hur din egen sinnesstämning påverkar hunden i inlägget Maximera Din Hunds Potential.

 

4) En bra sele

Just det. Sele inte halsband! Och absolut inte stryp eller halvstryp-halsband. Alla halsband stryper lufttillförseln för hunden när den drar (oavsett varför den drar självfallet). Prova att sätt händerna över din egen hals och tryck till och se hur det känns. Eller låt nån annan sätta sina händer över din hals och trycka. Det är en faslig skillnad om du själv inte kontrollerar strypet, men obehaglig även när man gör det själv…

Att använda halsband – oavsett typ – resulterar till ökad volym av negativa känslor. Att bli strypt leder till frustration, panik osv. Är man redan frustrerad och sen även får syrebrist av halsbandet så är det ju logiskt att detta på verkar hunden starkt negativt.

Det är därför jag säljer TTouch selar, för att jag upplevt så mycket positiv förändring hos hundar med sådana selar. Det finns självfallet andra bra selar. Gör din research innan du köper! Välj en sele som hjälper din hund att gå i balans och som har bra passform. Anti-drag selar fungerar ofta genom att skapa obehag och är heller alltså inte nåt glimrande alternativ.

Nedan ser ni en släthårig Foxterrier i sin lila TTouch sele med perfekt passform. Hur söt får man va..?

 

 

5) Rätt koppel för din hund

I många fall är ett 1,5 meters koppel med 2 kontaktpunkter som fästs i selen både fram på bringan samt på ryggen bäst. Till detta används ett handtag som glider fritt över kopplet. På sidan Produkter Till Salu finns mer information om för och nackdelar med 1,5 och 2 meters koppel.

I andra fall kan en 5-meters lina vara ett bra alternativ. Om hunden inte drar för mycket, eller om hunden är väldigt liten kan det funka fint.

Jag rekommenderar inte att man använder Flexi-koppel, speciellt inte med en reaktiv hund som gör utfall. Nedanstående klipp förklarar varför.

Och. Nedan ett av många klipp som visar faran med Flexi-koppel. Om ni söker på youtube på “dog retractable lead accident” finns ett oändligt antal liknande och värre olyckor, skadade fingrar, överkörda hundar osv.

 

6) Mjuk koppelhantering

Med mjuk koppelhantering får man en följsammare och lugnare hund.  Oavsett vilken längd man har på kopplet så är det viktigt att man hjälper hunden gå lugnt och i balans.

I inlägget Skapa Följsamhet beskriver jag hur man arbetar med ett koppel med 2 kontaktpunkter.

Nedan är ett klipp där jag demonstrerar hur jag arbetar med 5-meters lina för att främja lugn och lyhördhet. Denna koppelhantering lärde jag mig när jag gick min Instruktörskurs i Behaviour Adjustment Training, BAT, en metod utvecklad för just reaktiva hundar som gör utfall.

På klippet nedan övar Tina och Bozz på koppelhantering med 5 meters lina.

 

7) TTouch Markarbete

TTouch Markarbete är lite som Yoga eller Thai Chi för hundar (och hästar) kan man säga. Enklare förklarat guidar man djuret lugnt över och genom diverse “hinder” på marken. Avslappnade muskler är mer känsliga för input än spända muskler stipuleras av den s.k. Weber Fechners Lag (Hargrove, 2010; Wikipedia, 2013; Wikipedia, 2016) vilket gör att en avslappnad hund t.ex. agerar mer lyhört på dina koppel-signaler.

Långsamma rörelser hjälper kroppen att “kalibrera” det som kallas “propriception” (Renström, 2013), även kallat muskel och led-sinnet (Aman, Elangovan, Yeh & Konczak, 2014) samt vårt Sjätte Sinne (Bengts, 2015). Receptorer i kroppens rörliga delar skickar input till hjärnan just/endast när man rör sig långsamt (Hargrove, 2010). Denna information hjälper hjärnan att räkna ut t.ex. hur långt ner det är för foten/tassen till marken, vart i luften knäet är osv.

Det är alltså tack vare vår propriception som vi t.ex. kan föra en kaffekopp till munnen utan att titta på handen, och utan att råka krasha koppen rätt i tänderna. Muskel och led-sinnet jobbar tillsammans med balans-sinnet och gör alltså att vi kan röra oss i balans.

Och en hund måste fokusera när den går över pinnar, går i cirkel istället för att dra rakt fram osv. Detta fokus och dessa långsamma rörelser främjar lugn och avslappning hos de flesta hundar. Det innebär att TTouch Markarbete kan hjälpa hunden hålla sig lugn även när den ser en annan hund. Min erfarenhet är att Touch Markarbete därför påskyndar tränings-processen när man arbetar med reaktiva hundar.

I artikeln jag skrev för Canis kan man läsa mer om TTouch Markarbete.

Ytterligare 14 TräningsTips som är bra att ha i åtanke om man vill hjälpa sin hund att hantera hundmöten på ett lugnare vis kommer i mina två följande inlägg.

Totalt har jag sammanställt 21 TräningsTips för hundmöten som hjälpt såväl mig själv som många andra ägare med reaktiva hundar.

Lycka till i träningen!

Milene Wallin är certifierad TTouch Instruktör för husdjur och diplomerad Beteendeutredare för Hund & Katt. 

Vill du ha hjälp med ditt djur, boka en föreläsning, eller komma på besök och träna hemma hos Milene ta kontakta via HusdjursCoachens Facebook Sida, på +46 727 31 24 83 eller milene.wallin@hotmail.co.uk. Priser finner du på sidan Tjänster & Pris.

REFERENSER

AMAN, J, E., ELANGOVAN, N., YEH, I, L. & KONCZAK, J. (2014) The effectiveness of proprioceptive training for improving motor function: a systematic review. Frontiers in Human Neuroscience. (8) p.1075. Tillgänglig: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4309156/. [Hämtad 29th December 2016] doi: 10.3389/fnhum.2014.01075.

BENGTS, M. (2015) Vårt Sjätte Sinne. Forskolan.se. Tillgänglig: http://forskolan.se/vart-sjatte-sinne/. [Hämtad 29th December 2016]

HARGROVE, T. (2010) Why slow movement builds coordination. Tillgänglig: https://www.bettermovement.org/blog/2010/why-practice-slow-movement. [Hämtad 29th December 2016]

RENSTRÖM, J. (2013) Proprioception – det sjätte sinnet. Tillgänglig: http://hjarnfysik.blogspot.se/2013/08/proprioception-det-sjatte-sinnet.html. [Hämtad 29th December 2016]

WIKIPEDIA. (2013) Weber-Fechner Law. Tillgänglig: https://simple.wikipedia.org/wiki/Weber-Fechner_law. [Hämtad 29th December 2016]

WIKIPEDIA. (2016) Weber-Fechner Law. Tillgänglig: https://en.wikipedia.org/wiki/Weber–Fechner_law. [Hämtad 29th December 2016]

SaveSave

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.