Hundmöten: TräningsTips (15-21)

Här är sista delen av tre inlägg som alla presenterat sju olika saker man skall tänka på när man vill hjälpa hunden hantera hundmöten på ett bättre sätt!

  • 1-7 finns här
  • 8-14 finns här
  • 15 Sök
  • 16 Öva utan stimuli
  • 17 Läs hundens signaler
  • 18 Arbeta i team
  • 19 Filma träningen
  • 20 Planera & förbered träningen
  • 21  Säkerhet framför allt

 

15) Sök

Att få nosa är lugnande för en hund och på bilden ovan nosar Bozz i snön tillsammans med Tina. Om man övar in ett enkelt SÖK kan detta vara ett perfekt litet verktyg att ha med sig när man övar på hundmöten!

Som alltid, din hund skall inte prova SÖK första gången ni är ute och tränar på hundmöten. Du behöver en stoooOOOoOooor och lååååååååÅÅååång förstärknings-historik på beteendet innan det blir riktigt användbart i jobbigare/stressiga situationer. Hunden skall “veta” att SÖK betyder “jippi – chans att nosa upp godis“!! Då blir det väldigt värdefullt och nåt hunden lättare väljer istället för att välja stress.

Att få SÖKA frisätter Dopamin, kroppens egen glädjemolekyl, som får hunden att känna entusiasm och positivitet. Perfekta känslor att smitta ner “jobbiga” hundmöten med! Nedan ser vi Kerstin med sin hund Dos som tar sig en sniff när de jobbade tillsammans med Bozz förra helgen.

 

16) Öva utan stimuli

Ja, visst är det självklart. Men hur ofta lägger vi tid på att öva koppelhantering inomhus med hunden? Eller i trädgården eller på parkeringen med hunden? Eller helt utan hund?

Att lära sig stryka mjukt på kopplet gör man faktiskt enklast genom att  först t.ex. knyta kopplet i ett staket och stryka, helt utan hund. Och öva tillsammans med en annan människa. Det är väldigt effektivt. En kan vara hund och den andra öva, öva, öva.

Att lära sig någonting när man är stressad – och det blir man lätt när hunden drar i kopplet eller exploderar –  är inte det enklaste. Det vet vi ju och det är ju därför vi försöker se till att våra hundar är lugna när vi tränar.

Bara för att man “vet” hur man skall göra, betyder inte att man kan göra det på ett mjukt och inbjudande vis. Det kräver massa övning innan man åstadkommer det!

 

17) Läs hundens signaler

Jag har skrivit mycket om hundens stress-signaler tidigare. Ju mer du lägger märke till desto bättre beslut kan du ta. Det är stressigt för oss alla att lära oss nya saker. Att hunden slickar sig lite om nosen, gäsparskakar sig eller tittar bort det kan man förvänta sig, men man vill inte ha för mycket av det, man vill förstå varför det händer, samt självklart undvika att det eskalerar och exploderar. Verkar hunden ha “fastnat i en doft på marken” eller  kliar sig kan det vara ett tecken på stress och att man behöver “hjälpa” hunden.

 

18) Arbeta i team

Att jobbat två personer tillsammans med en hund har klara fördelar. Man ser så mycket mer då! Det är otroligt lätt att missa många av hundens stress-signaler listade ovan (punkt 17) när man går med hunden i koppel själv. Man är helt enkelt för nära och i fel vinkel.

Är man två kan man hjälpas åt att se till att hunden inte eskalerar och att den får hjälp när så behövs!

 

19) Filma träningen

Att filma träningen är enormt bra eftersom man kan analysera saker så bra efteråt! Speciellt värdefullt om nåt gick väldigt bra, eller mindre bra, så att man förstår mer.

Jag filmade lite när vi började jobba på fältet med Bozz & Tuffa. På klippet gör Tina TTouch beröringar på Bozz, vilket hade en fantastiskt rogivande effekt på Bozz. De gjorde även lite SÖK. Tuffas ägare jobbade tillsammans och Tuffa fick också göra SÖK.

Just här filmade jag för att få båda hundarna med i bild, därför ser man inte så mycket detaljer och närbilder.

 

20) Planera & förbered träningen

Alla aktiviteter påverkar hunden på ett eller annat sätt, bra eller dåligt. Berikning med matleksaker dagarna innan kan öka tålamodet på din hund både på lång och kort-sikt. Det finns många studier som påvisar de positiva effekterna av att ge hunden regelbundna beriknings-aktiviteter.

I vissa fall, om man har en hund som reagerar starkt negativt under varje promenad, bör man överväga att ge hunden en paus från promenader. Självfallet måste hunden ändå få uträtta sina behov, men när det gäller själva aktiveringen så gör man den inomhus med berikning, träning, sök, osv. Denna “paus” kan vara vad både hunden och ägaren behöver för att “komma ner” från konstant sky-höga stresshormoner som adrenalin och kortisol. Man vet att långvarig stress påverkar beteendet och välmående oerhört negativt för både djur och människor. Och om man kan hjälpa hunden komma ner från detta, kan man få ett gyllene tillfälle att äntligen börja lära hunden ett nytt sätt att hantera hundmöten.

Jag läste precis ett arbete där man tittat lite på just möjligheten att att ge reaktiva hundar en semester från deras promenader. Det är inte en fallstudie (väldigt få hundar med i studien, ingen kontrollgrupp, dom har inte definierat sina mätresultat osv) men det är intressant i alla fall.

Alla reaktiva hundar som fick genomgå ett AvslappningsProgram där man bland annat drog ner på deras promenader visade starkt förbättrade beteenden när de testades efter AvslappningsProgrammet. Bland annat reducerades skällandet med 80% och utfallen reducerades med 88%, se bild nedan.

Man kan inte läsa denna studie som en lagbok, för det är som sagt ingen regelrätt fallstudie, men allt jag läst tidigare och min egen erfarenhet säger mig att det ligger mycket i det här och det som ibland verkar logiskt, t.ex. att man tror att mer motion leder till en lugnare hund, faktiskt ibland inte alls stämmer.

Är din hund stressad/reaktiv, byt aktiviteter som bollkastning mot aktiviteter där din hund utmanas och belönas på andra, lugnare sätt.

 

21)  Säkerhet framför allt

Slutligen säkerhet. Vi introducerade munkorgs-träning med Bozz, se nedan. Min egen Iggy håller också på att bli munkorgs-tränad. Ingen av dessa hundar har någon tendens att bita men det finns en massa anledningar till att lära sin hund gilla att bära munkorg!

Bozz matte vill se till att Bozz inte kan råka få i sig saker som folk slänger i parker. Jag vill säkerställa att Iggy är OK med munkorg om hon nån gång blir väldigt sjuk och måste läggas in. Eftersom hon är så extremt rädd för okända, så vore det en trygghet för henne att få ha på sig munkorg på en främmande/läskig plats, när väl munkorgen är helt intränad.

Smärta påverkar som bekant beteende negativt. Har man väl haft en hund som blivit riktigt sjuk som våra Poppy blev så vet man att även den snällaste, lojalaste hunden kan  morra för att få vara ifred när den har riktigt ont. Måste man då tränga sig på en sån hund kan munkorgs-träning ha varit en väldigt bra investering.

Munkorg, staket, bra sele/koppel osv är alla essentiella säkerhetsåtgärder. Ta det säkra före det osäkra!

Först lärde vi Bozz att själv sticka in huvudet i munkorgen. Som ni ser på bildserien nedan fick Bozz trycka nosen mot munkorgen medan Tina flyttade undan handen. Det är alltså INTE ägaren som trycker på korgen utan tvärtom!

Det lärde sig Bozz på några repetitioner! Sen tog vi ut två munkorgar på fälten och så fick Bozz springa mellan oss båda och hämta godis i varje munkorg! Hur kul som helst om du frågar Bozz (och mig)!

Det här var de sista 7 TräningsTipsen som kan vara bra att ha i åtanke om man vill hjälpa sin hund att hantera hundmöten på ett lugnare vis kommer i nästa inlägg. Totalt har jag sammanställt 21 TräningsTips för hundmöten. Missade du de andra 1-7 finner du dem här och 8-14 finns här.

Milene Wallin är certifierad TTouch Instruktör för husdjur och diplomerad Beteendeutredare för Hund & Katt.

Vill du ha hjälp med ditt djur, boka en föreläsning, eller komma på besök och träna hemma hos Milene ta kontakta via HusdjursCoachens Facebook Sida, på +46 727 31 24 83 eller milene.wallin@hotmail.co.uk. Priser finner du på sidan Tjänster & Pris.

SaveSave

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.