Så äter du en elefant

Så äter du en elefant

Under helgen som gått har jag hållit kurser i Lugn & Följsamhet på Hundtrixet utanför Värnamo och fick förmånen att jobba med många härliga hundar och deras fantastiska ägare.

Vi jobbade bland annat på följsamhet i koppel samt att lära hundarna möta varandra med lugn. Vi såg fantastiska framsteg hos alla deltagarna tack vare att vi delade upp mål-beteendenena (i det här fallet t.ex. att gå avslappnat i koppel) i små “lärbara bitar” som vi belönade med godis (förstärkte).

Har ni hört det engelska ordspråket om hur äter man en elefant?

Det handlar om att man måste bryta ner större “projekt” i mindre delar för att klara av dem. När det gäller “elefanter” så kan man ju omöjligt äta en hel elefant i en tugga. Det förstår ju vem som helst. Men när det gäller träning av hundar, eller för den delen träning av oss själva, så verkar vi glömma bort det där med att vi måste ta små, stadiga steg i rätt riktning.

Jag tror faktiskt att det här är ett av de vanligaste felen man gör. “Vi förväntar oss för mycket och mister därför hela stycket” som man säger.

Vi tar oss ingen vart för vi förväntar oss perfektion och finner således inget att belöna. Vi missar därför alla små delmål i den här flerstegs-raketen. Resultatet blir att träningen inte fungerar.

Ovan ser ni underbara Edwin med sin person Christer. Bilderna under är samma hund och samma person, några timmar senare.

Vi hade även turen att få jobba lite med 5 månaders valpen Flisa, se klipp nedan. Jag jobbar på precis samma sätt med valpar som med vuxna. D.v.s. vi förstärker små steg i rätt riktning, och vi använder utrustning som hjälper hunden att lyckas dvs en sele med 2 kontaktpunkter och ett “flytande handtag”. Vi belönade även Flisa, liksom alla andra hundar, för att de tittar på hundarna runt omkring. Det lär hunden att möta andra hundar med lugn!

Klippet illustrerar även vikten av mjuk koppelhantering! När Flisan inte är redo att följa med Susanne mjukar hon kopplet och smyger lite närma Flisan, ger henne en kort paus att tänka, och sen uppmuntrar vi glatt Flisan att följa med UTAN att rycka och dra i kopplet!! Tvärtom mot va många skulle göra alltså. Och vad händer? Flisan hänger på såklart vilket hennes person belönar.

Flisan bor tillsammans med mysiga Ängla som är 8 månader. Ängla kan ha lite bråttom och hamnar lätt i änden av kopplet med snabba svängar. Även här förstärkte vi små, successiva approximationer mot mål-beteendet vilket gav resultat.

Se oxå på klippet nedan hur Änglas ägare strategiskt väljer att ge Ängla godisen vid sidan, lite bakom sig. Det är oerhööööört viktigt att tänka på hur och var man ger hunden godisen!!! Det påverkar framtida beteende! Vill vi ha Ängla lite längre bak så droppar vi godisen där. Igen. Och igen. Och igen. Det skapar en vana hos Ängla att hålla sig längre bak, för det är ju “där det händer!!!

Jag har varit i kontakt med Flisas och Änglas ägare efter kursen som berättat att de hunnit träna lite sen vi sågs och att det blir bättre och bättre. Hejja Susanne och Peter och alla andra ägare som jobbar på, även när det känns svårt, för det gör det ju ibland för oss alla.

När man noterar, markerar och belönar små steg i rätt riktning mot mål-beteendet använder det som på fackspråk kallas shejping. Här kan du läsa mer om hur jag jobbar för att skapa Lugn & Följsamhet i kopplet. Om du inte hinner läsa så är kanske den viktigaste lärdomen att träna korta pass med mycket pauser. Det påminde finaste Eddie mig om på helgens kurs. Tack Eddie!!

Slutligen. Tänk på att använda godis din hund älskar. Simba (nedan) och de andra hundarna gillade verkligen min hemmagjorda lever-kaka. Om du vill prova göra den finner du receptet här.

STORT TACK TILL ALLA SOM KOM PÅ HELGENS WORKSHOPS!

Det var otroligt roligt att få träna med er å lära känna er lite grann!

VILL DU LÄRA DIN HUND GÅ AVSLAPPNAT I KOPPEL?

Varmt välkommen på helg-kurs hos mig i Värmland den  6e, 7e och 8e juli!

Plats för 3 hundar och deras ägare. Vi tränar din hund att bli följsam och lyhörd i koppel ute på promenad och i mötet med andra. Ni bor i en varsin stuga tillsammans med er hund (bild på ena stugan nedan). 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.