Stärka grunden

Man är redo att påbörja beteende-förändring när man är beväpnad med fakta om vad som förstärker beteendet man vill förändra, pådrivande motivationer, hög-risk stimuli, mönster, odds, frekvens, etc som man samlat in och analyserat. Det man gör först är att “stärka grunden” om så behövs.

Grunden handlar om fysiologin; att tillfredsställa djurets mest basala biologiska behov vilket  t.ex. illustreras bra av Maslows behovstrappa. Ett “mänskligt” exempel nedan och ett hundexempel under det (det går att klicka på bilderna för den som vill läsa mer).

Det vore inte etiskt av mig att lägga upp ett träningsprogram för en hund om jag inte säkerställt att hälsan är bra och hundens etologiska behov är tillfredsställda. Om så inte redan gjorts, behöver i många fall även en veterinär hälso-undersöka hunden innan jag påbörjar arbete tillsammans med ägaren, för att utesluta att något medicinskt influerar hundens beteende.

Så, om min analys tyder på att vi behöver revidera “maten” då gör vi detta innan någon annan träning påbörjas. Utan att gå in på “varför” så kan det t.ex. handla om att man byter foder, ändrar antalet gånger hunden matas per dag, eller introducerar nya sätt att mata hunden som ger hunden möjlighet att använda delar av jaktsekvensen, s.k. berikning.

Beriknings-metoder kan vara allt från att slänga ut hundens torrfoder i trädgården så att han får leta upp den istället för att mata i skål, att gömma maten i toalettrullar/äggkartonger eller att använda några av de produkter som finns för just detta ändamål, bildexempel nedan.

      

      

Att ge sin hund regelbunden berikning av något slag är en av de viktigaste sakerna man kan göra för sin hunds välmående! Många hundar skulle må bättre av att inte ha nån matskål över huvudtaget. Det mest naturliga för en hund är ju faktiskt att finna maten själv. Som Roy Coppinger t.ex. säger så är hunden helt enkelt en “opportunistisk asätare”. Och! När hunden har sådana aktiviteter flödas hela hundens system av kroppens stora glädjemolekyl Dopamin, vilket påverkar hundens humör och balans oerhört positivt, reducerar frustration och ökar tålamodet generellt.

Vad just din hund tycker mest om beror på vilken ras som är i hunden. Vår Iggy tycker t.ex. bäst om att få söka upp maten, och gärna få gräva upp den. Att pilla ur maten ut en Kong är inte lika intressant som att få söka upp Kongen som man kan se på klippet nedan. I över en minut håller Iggy på att bara finna fram maten. En tid de flesta hundar redan sopat rent i skålen.

Tänk på att du kan behöva separera hundarna under beriknings-aktiviteter om du har fler än en hund (för att undvika konflikter)!

Jag rekommenderade ägaren till en hund jag jobbade med i England att byta foder efter jag skärskådat innehållsförteckningen på deras foder. Det löste inte alla problem, men de gjorde helt klart hunden lugnare, vilket i sin tur gjorde hunden mindre reaktiv.

En annan ägare, vars hund relativt plötsligt hade börjat attackera familjens andra hund, rekommenderade jag att be en veterinär kolla hunden. Veterinären uppdagade ryggsmärtor. Inte undra på att hunden var grinig. Den bästa träningen i världen skulle inte ändrat på det.

Om hälsan är bra och de etologiska behoven tillgodosedda, blir nästa alternativ i processen mot beteende-förändring att se om man kan ändra något i hundens omgivning för att lösa problemet. Detta skriver jag om i nästa inlägg. Tills dess ha det bäst!

Jag är diplomerad Beteendeutredare för Hund & Katt och certifierad TTouch Instruktör för husdjur. Jag bor på en liten gård i natursköna Värmland dit ägare att komma för att träna och rehabilitera sina hundar. Du bor tillsammans med din hund i en av våra tre gäststugor. Se Bo & Lär Paket för mer information.

Vill du ha hjälp med ditt djur kan du kontakta mig via HusdjursCoachens Facebook Sida, på +46 727 31 24 83 eller milene.wallin@hotmail.co.uk. Priser finner du på sidan Tjänster & Pris.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.