Vinn Nina Ottosson Produkter

När vi tillfredsställer hundens ras-specifika (etologiska) behov med aktivering och berikning med matleksaker frisätter det dopamin vilket påverkar hundens sinnesstämning oerhört positivt. Det skapar entusiasm, gör hunden “glad” och kan minska frustration. Plus! Ju mer tillfreds och glad en hund är, desto mer lätt-tränad blir den. Det är verkligen en vinn-vinn situation som är bus-enkel att arrangera!

Och nu har tre läsare har möjligheten att vinna en aktiverings-leksak från Nina Ottosson till sin hund! En DogCasino Plast, en DogSmart Plast, och en DogPyramid Soft Large ligger i potten! Mer information om dessa kan du även få på Nina Ottossons Facebook Sida.

För den som vill ha chansen att vinna en aktiverings-leksak från Nina Ottosson så är allt man behöver göra att:

  1. Gilla inlägget om tävlingen på min Facebook sida
  2. Finn ett foto du tagit på en hund där tassarna syns
  3. Lägg upp fotot i kommentarsfältet på inlägget om tävlingen
  4. Deadline 23.59, lördag 3e Juni, 2017

Jag har använt Nina Ottossons aktiverings-leksaker till våra hundar i många år. Det finns naturligtvis massor av olika sätt att aktivera sin hund vilket jag skriver mer om nedan.

Om din hund bott på gatan innan den kom till dig så har mat-letandet förstärkts både via positiv och negativ förstärkning. En sån hund är ofta väldigt duktigt på det här med mat-leksaker och kanske även att sno mat från borden.

Poppy var sån. Hon var street-smart och mat var väldigt viktigt för henne. Och det skulle gå fort! Slickade Poppy tallriken satte hon alltid en tass på för att förhindra att den for iväg. I början när vi hade henne hade hon razzia i varenda soptunna vi gick förbi. Hon hoppade upp mot dem för för att välta dem och få tag i maten.

Tänk på att det är faktiskt är “onaturligt” för hundar att få maten i en skål. “Mat-letande” är en del av deras naturliga beteende, behov.

Se därför till att ge din hund möjlighet att få “leka med maten” regelbundet mår den bra helt enkelt. Det är alltså mer sökandet än själva ätandet som hunden influerar hundens sinnesstämning.

Fast när det gäller just att tugga så är faktiskt tuggandet lugnande för hunden. Våran Iggy får tuggpinnar och ben dagligen.  Iggy är väldigt “mun-fokuserad”. Allt åker in i munnen. Är hon uppe i varv letar hon upp något att bära och tugga på. Regelbundet tuggande kan vara extra viktigt för en nervös hund.

Ge ALDRIG ben med knutar!!! De kan fastna i halsen. Och lämna aldrig en hund ensam med ett  ben. Ta alltid det säkra före det osäkra helt enkelt men se till att hunden får tugga ordentligt regelbundet!

Det är inte alla hundar som kan få ben. Bulldoggen Louie har inte begåvats med världens bästa tänder och han slänger i sig ben relativt hela och spyr sen upp dem. Tjocka pinnar kan fungera, bara man ser till att de inte skadar hunden. Kasta aldrig pinnar till en hund!! Det är förenat med livsfara!

En stor tugg-favorit för Louie var faktiskt däcken jag hade liggandes i trädgården hemma i England. Han älskade att gnaga på dem. Iggy tittade fundersamt på och verkade inte fatta någonting. Och det är just det som är grejen. Det handlar om ras-specifika behov. Alla hundar föredrar inte samma sak.

En del älskar att gräva.

Iggy behöver få utlopp för “grävandet” regelbundet. Hon tycker även att själva sökandet är roligare än att t.ex. pilla ut maten ur en aktiverings-leksak.

Vissa aktiverings-leksaker funkar kanon för vissa hundar, men inte alls för andra. En sån här boll som Poppy använde nedan kan bli alldeles för mycket för vissa hundar som far runt som virvelvindar över golven med bollen och krossar allt i sin väg.  Finn nåt annat i sånt fall. Gör det lätt, sprid ut maten utomhus!

Jag använder mycket vanliga plast burkar, tomma äggkartonger och toalettrullar. Men även det fungerar mindre bra på vissa väldigt dregliga och frenetiska hundar.

Och ibland, finner hunden självklart  sin egen aktivering när man inte varit tillräckligt innovativ själv.

Om du har en väldigt nervös hund kan berikning med matleksaker vara för mycket för den. Osäkra hundar kan också ha svårt att ens våga sänka huvudet för att dricka  och äta. Att höja skålarna och/eller ställa dem på en plats där hunden känner sig mest trygg kan hjälpa. Att skapa en trygg sov- och vilo-plats är viktigt. En fristad för hunden dit den kan dra sig tillbaks, gärna lite övertäckt! Jag har tidigare skrivit lite om att göra en “koja” till hunden på inlägget om fyrverkeri-rädsla.

OM MIG

Jag är certifierad TTouch Instruktör för husdjur och diplomerad Beteendeutredare för Hund & Katt. Tid för träning, rådgivning osv bokas på www.milenewallin.shop. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.