Rädslans frö

Rädslans frö

Rädsla hos hundar kan, som i Iggys fall, bero på att hunden fått dålig socialisering och undermålig träning i valpstadiet. Iggy hölls isolerad från omvärlden hos en gammal tant i Rumänien sina första 2,5 år.

Man kan inte understryka hårt nog, vikten av hundarnas första 20 veckor i livet! Får inte hunden gå på en bra valpkurs, eller på annat sätt lära sig att bli trygg i världen innan den är 20 veckor gammal, då är risken oerhört stor (nästan garanterad) att man skapar en nervös och rädd hund. Det har med hundens utvecklingsstadier att göra, och inget som jag kommer fördjupa mig i här och nu.

Men, långt ifrån all rädsla hos hund skapas genom dålig socialisering i valpstadiet. Avel och gener spelar in, men, många hundar utvecklar rädsla genom en enda dålig upplevelse som etsar sig fast i hundens minne och sedan växer. En enda händelse är allt som krävs! På engelska kallar man det One Trial Learning.

Nedan är Vera… Hon är rädd för ljudet av nycklar. På den här bilden rotade någon efter sina nycklar i fickan. Stress-signalerna är väldigt tydliga. Någon tappade en gaffel i golvet när Vera var ung. Det blev inkörsporten till ett liv i ljudkänslighet som förvärrats under årens lopp.

Här är Tuffa, hon älskar livet men blir rädd när folk hon inte känner kommer på besök hemma. Hon är också rädd för barn och ibland för främlingar hon möter ute. Tuffa hade en jobbig och chockartad upplevelse hemma en gång som liten och kan nu bli rejält stressad och rädd när främlingar kommer hem. 

Det här var vår förra hund Poppy, som kom till oss när hon var runt 2 år gammal. Poppy var bland annat rädd för sopkvasten. Hon gick och gömde sig om någon sopade golvet. Det spelade ingen roll vem som höll i kvasten. Den var alltid lika farlig. Kanske fick Poppy stryk med något långt tillhygge som ung, vi vet inte. Men att hon blivit slagen var i alla fall väldigt tydligt på många sätt. Vi tränade aldrig bort hennes rädsla för sopkvastar, utan vi helt sonika undvek att använda sopkvastar i Poppys närhet.

Nedan är Boss. Han är också väldigt rädd för människor han inte känner. Speciellt män. Boss hade en öm benmuskel när han var 5 månader gammal, och blev undersökt av två veterinärer. När han reagerade på smärtan, la sig den ena veterinären över honom och de genomförde undersökningen med tvång. En erfarenhet som förändrade Boss liv för alltid. Övergreppet skapade en rädsla och en misstänksamhet hos Boss som infiltrerat varje del av hans och hans ägares liv.

En gång är ingen gång säger man. När det gäller att så fröet till rädsla är det ofta den raka motsatsen. En gång är allt som krävs! Om någon välmenande person vill hjälpa dig och din hund och använder tvång, hot eller hårda tag sätt stopp direkt och ta hjälp av någon välutbildad människa som arbetar med moderna metoder. Det finns alltid en annan väg att gå!

Från ett överlevnads-pespektiv är det logiskt att vi minnas dåliga upplevelser bättre än roliga eller neutrala upplevelser. När vi kommer ihåg farliga upplevelser blir det lättare att undvika liknande upplevelser i framtiden. Individer som minns dåliga upplevelser har helt enkelt haft bättre chans att överleva och således även bättre chans att föröka sig. Det är alltså det naturliga urvalet som styrt denna utveckling av hjärnan och gjort så att vi minns negativa upplevelser mycket bättre än positiva.

SUMMERING – ATT KOMMA IHÅG

  • Hunden lär sig rädsla genom s.k. klassisk betingning när något jobbigt händer.
  • Ofta krävs bara EN ENDA UPPLEVELSE för att hunden skall utveckla en ibland förlamande rädsla.
  • Om man inte bearbetar denna upplevelse förvärras fota rädslan genom årens lopp.
  • Socialiseringsperioden är olika för olika raser. Bland annat har schäfer en otroligt kort period medan labradorer har ovanligt lång. Men generellt pratar man om för första 20 veckorna i hundens liv.
  • Om en hund utvecklar ljudrädsla senare i livet finns det all anledning att låta en veterinär göra en smärtutredning på hunden! Studier har påvisat ett samband mellan smärta och ljudrädsla, se referenser.
  • Komorbiditet/samsjuklighet mellan ljud-rädsla och andra rädsle/ångest-relaterade problem är vanligt t.ex. separations-problem. I dessa fall måste alla rädslor rehabiliteras för att man skall kunna få stabila framsteg.

KURSER

Information om mina kurser finner du här.

TACK!

Tusen tack till Alexandra för den fina bilden på Vera, till Susanne för bilden på Boss och till Linda och Sarah för bilden på Tuffa. Och jättetack för att att ni delade med er av era berättelser. Ett extra tack till Sarah som tagit dessa bilderna på Iggy och Poppy. Vill du se mer av på Sarahs bilder kolla hennes Instagram.

REFERENSER

Noise Sensitivities in Dogs: An Exploration of Signs in Dogs with and without Musculoskeletal Pain Using Qualitative Content Analysis

Jag är certifierad TTouch Instruktör för husdjur och diplomerad Beteendeutredare för Hund & Katt. Information om mina kurser finns här. Varmt välkommen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.