(12) Skapa följsamhet

Ju mjukare vi kan hantera och leda hunden desto lugnare och följsammare blir den och därför är koppelhantering något vi arbetar mycket med i TTouch träning.

Ungefär som när man dansar. Den som för i dansen behöver vara balanserad, mjuk, inbjudande och tydlig. Ett krampaktigt grepp i dansen känns inte bra, och en slapp handföring leder lätt till förvirring och att man trampar varandra på tårna. Sen gäller det att öva!

Vilken utrustning man använder har också en jätte betydelse för hur mjuk man faktiskt kan vara utan att göra avkall på kontroll. Har man en hund som reagerar på saker i sin omgivning, kanske gör utfall eller drar mot – eller ifrån – saker man möter på tur ja då blir koppel-hanteringen extra viktigt.

Min erfarenhet är att en sele med två kontaktytor är det som fungerar bäst med ett koppel som man knäpper fast på två ställen; på ryggen (se ovan) och på framme på bringan, under halsen (se bilden nedan).

Sen har man ett handtag som löper fritt längs kopplet, och skapar en väldigt mjuk och inbjudande känsla. Det är bra om man kan uppleva  det själv vilket jag ofta gör med ägare som får hålla i kopplet och känna hur det känns i de olika formationerna.

Jag säljer den utrustningen ni ser på bild (sele, koppel och handtag) just för att jag tycker dom är så bra och så flexibla! Kommer lägga upp mer information om detta inom kort. Det finns andra bra selar också, och självfallet även selar med dålig design och funktion.

När hunden är lugn och går fint kan man knäppa loss den främre delen och ge hunden mer frihet att strosa omkring. Möter man något som hunden upplever som jobbigt och man behöver kunna hjälpa och guida hunden lite extra knäpper man enkelt på den främre delen igen. Man kan även ta tag med båda händerna i kopplet om man behöver styra lite extra (se nedan).

Självklart kan man även använda längre koppel med selen också. Jag har ofta med mig både ett 5 meters koppel och ett 1,5 eller 2.0 meters koppel med två hakar & handtag när jag går på promenad.

Det är alltid lika roligt när man arbetar med ägare och de får prova på och uppleva vilken otrolig skillnad det kan vara beroende på hur man hanterar hunden och vilken utrustning man använder.

I klippet nedan går jag igenom några användbara TTouch Tips för Koppelhantering. Det handlar om att man skall titta dit man går, istället för att (som vi ofta gör) titta på hunden.  Och att man stryker på kopplet när man vill ha kontakt och få med sig hunden, istället för att rycka och dra.

Två otroligt enkla knep som är oerhört effektiva. Öva! Öva! Öva! Det ser enkelt ut och är absolut inte komplicerat, men, det är lättare sagt än gjort när hunden exploderar, så bra att ha vanan inne innan dess!

 

SUMMERING – ATT KOMMA IHÅG

  • Titta dit du vill gå! Det gör det lättare att få med sig hunden i den riktningen eftersom de analyserar och reagerar på vårt kroppsspråk och riktningen av vårt ansikte.
  • Stryk på kopplet för att få med dig hunden! Mjuka, långsamma drag.
  • Öva så att du kan stryka med båda händerna och samtidigt inte släppa taget om handtaget eller öglan i slutet av kopplet.
  • Om hunden frusit fast i marken och inte vill gå – trots att du stryker på kopplet och varmt inbjuder den framåt – gå tillbaks till hundens skuldra, slappna av i knäna och axlarna, andas ut, och låt även hunden ta en liten paus. Kika på hunden. Om du tror den är redo flytta upp blicken igen. Titta framåt. Använd glad, positiv, varm röst och säg typ “nu går vi”.  Och prova gå framåt!
  • Kom ihåg att visualisera vad du vill att hunden skall göra, inte det du stör dig på att hunden inte gör.

DELA GÄRNA!

Dela gärna inläggen med andra så att vi sprider kunskapen till så många som möjligt och kommentera gärna på Facebook sidan!  Imorgon delar jag ett nytt tips i Jyckens Julkalender!

REFERENSER

Information om de fantastiska människor som lärt mig mycket av det jag kan idag, och som jag använt som referenser till Jyckens Julkalender, finner du på inlägget Hjältar och Referenser.

Milene Wallin är certifierad TTouch Instruktör för husdjur och diplomerad Beteendeutredare för Hund & Katt. Vill du ha hjälp med ditt djur, eller boka en föreläsning, kontakta Milene via HusdjursCoachens Facebook Sida, på +46 727 31 24 83 eller milene.wallin@hotmail.co.uk. Priser finner du på sidan Tjänster & Pris.

5 thoughts on “(12) Skapa följsamhet”

  1. Låter väldigt spännande med denna selen. Vad kostar dom med koppel och handtag? Har problem med vissa hundmöten då bägge mina killar kan explodera(vanligtvis den yngsta) Har förvisso blivit så mkt bättre med den yngsta som har haft det tufft i livet. Han biter inte mig el Gibson längre.

    1. Tack för förfrågan! Kopplena jag använder och säljer har ingen del som kan fästas där man fäster säkerhetsbältet. De har ju 2 kabinhakat på sig så klart man kan fästa det i diverse saker väldigt lätt men de är inte producerade eller designade för att användas som sökerhetskoppel i bil så att säga. Jag har själv två separata korta koppel jag köpte i England som jag använder i bilen när Iggy sitter i sätet. Det är lite svårt att få lagom längd på dem dock upplever jag. Tänk också på att det finns speciella selar som är utformade för bilfärd. På bilderna jag använt på Iggy i bilen har hon en vanlig TTouch sele på sig. Den är alltså inte utformad för det specifika ändamålet, men jag använder den så ibland ändå. Bättre än inget. En kollega i England håll på att ta fram en bil-sele för några år sedan. Jag skall göra lite research och se om jag finner nån info om det.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *