Hjälp! Hunden morrar!

DSC_0286

Att morra är ett helt normalt beteende hos hunden. Det är kommunikation helt enkelt. Både vargen och hunden morrar och det gör det för att undvika bråk, inte tvärtom. Det är alltså en varning och det är en varning som absolut inte skall ignoreras. Det uttrycker en önskan om ökad social distans mellan hunden som morrar och det eller den han morrar på.

Men liksom många andra av hundens beteenden så kan den morra både under lek och allvar. Det är väl i princip så som vi människor fungerar också. Vi kan säga en och samma sak på väldigt många olika sätt; med olika känsla bakom, olika intensitet och tonläge. Nedan morrar vår hund Poppy (den svarta hunden till höger) på skoj under lek.

Poppy growling

En hund som morrar på blodigt allvar har ett väldigt kallt och anspänt ansikte medans en hund som morrar under lek har mjuka ansiktsdrag och kortare mungipor. Man kan se att Poppy ovan:

 • har korta mungipor (hon har mycket fler tänder längre bak som inte visas)
 • har en svepande, svaslappnad svans
 • har avslappnade öron, även om de ligger bakåt
 • benen är gunginga och avslappnande, med en fot i varje väderstreck, hon står inte på tå redo att försvara eller attackera
 • nacken är svslappnad (huvudet hålls inte högt och är inte framskjutet)

Jag jobbade med en hund i England som morrade på familjens bebis. När bebisen kröp omkring på golvet och mötte hunden så morrade hunden. Det var naturligtvis en väldigt allvarlig situation och den första prioriteten är alltid säkerhet; i det här fallet att se till att hunden och barnet inte hamnar i den situationen igen.

Min andra prioritet var att lära ägarna att förstå hundens sinnesstämning genom att lära dem tolka hundens signaler och kroppsspråk. Jag började med att visa dem bilden nedan och mamman i familjen log som en sol och tyckte det var en så fin bild.

child and dog

Och här har vi alltså en del av grundproblematiken: en total feltolkning av hur hunden faktiskt känner och mår. Inte undra på att vi får situationer där hunden morrar. Innan en hund morrar visar den, i de flesta fall, klart och tydligt att den känner obehag vilket vi ser tydligt på bilden ovan. Stress-signalerna på bilden är:

 • Hunden slickar sig om läpparna och nosen
 • Vi ser hundens ögonvitor när hunden tittar mot bebisen
 • Ögonbrynen är uppskjutna och väldigt definierade
 • Hunden flåsar hårt med vidöppen mun
 • Hunden försöker vända sig bort från barnet
 • Hundens öron ligger tätt strykta mot huvudet

Det vi inte ser på bilden är resten av hundens kropp, men den är garanterat spänd som en gitarrsträng. Tänk på att man måste se sammanhanget och tolka summan av signalerna. Bara för att man ser ögonvitorna på en hund, behöver den inte vara stressad. Medans andra stressade hundar visar väldigt få signaler.  Hunden nedan är stressad och obehaglig till mods:

 • svansel ligger tätt emot bakdelen
 • han slickar sig om läpparna
 • ögonbrynen är uppresta
 • vi ser lite ögonvita
 • öronen är inte svslappnande

temporary-image1445952897755_562f7d662a6b2210acccebcb

Här är ett videoexempel på en hund som är oerhört stressad och gång på gång ber barnet ”snälla låt mig vara” genom att ta barnets arm i sin mun (videon ligger på facebook så kan hända du måste ha facebook för att se den). Denna hund visar ett otroligt tålamod men det är oerhört orättvist att placera en hund i en sån situation eftrsom han är stressad och mår dåligt, och förr eller senare kan det gå det åt pipan.

När ägare inte ser hundens stress-signaler blir nästa steg för hunden att morra, eftersom det är det en hund oftast gör för att få det ”läskiga” att flytta på sig. Vad gör då många ägare när hunden morrar? Jo, straffar hunden genom att säga till på skarpen och/eller smälla till hunden. Vad lär sig hunden av att bli bestraffad för att morra på ett barn? Jo, oftast två saker:

 1. Hunden lär sig att associera barnet med att bli bestraffad/slagen/förvisad-ut-ur-rummet/etc. Hunden lär sig alltså att associera barnet med ännu starkare obehag. Det är så här man garanterar att aggression eskalerar.
 2. Hunden lär sig att inte morra. Och det här är riktigt, riktigt farligt. Straffar man en hund som morrar, så får man en hund som är tyst – om bestraffningen är så pass stark att den faktiskt ”fungerar”. Du får alltså en hund som inte varnar. Det är i princip samma sak som att ta ur batterierna ur brandvarnaren. En sådan hund går direkt från att känna obehag till attack.

Russian Roulette

Att bestraffa en hund som morrar skapar alltså en slags Rysk Roulette, ett vapen som kan gå av när som helst, men du har ingen aning om när. Oftast blir en hund väldigt stilla när den är obehaglig till mods. Morrar den inte blir det ännu svårare för ägare att märka denna där stillheten. Batterierna är borta. Ingen varning ljuder.

brandvarnare-e1430900100727-620x264

Den där stillheten är alltså det sista som händer innan det smäller. Och – se inte det här klippet om du är känslig; här är ett videoexempel på när det faktiskt smäller. Klippet är 12 sekunder och avbryts direkt efter attacken. Hunden morrar inte innan attacken, vilket kan vara p.g.a. att den tidigare blivit bestraffad för att morra, men det finns också vissa hundraser där många av varningssignalerna avlats bort. De 10 första sekunderna på klippet ser du en hund som signalerar klart och tydligt att är den inte vill ha ett barn som håller den i svansen, men ingen ägare kommer till undsättning:

 • Hunden är stel som en pinne.
 • Försöker gömma benen under kroppen.
 • Har svansen klistrad längs med bakbenet.
 • Ögonbrynen är hårt definierade.
 • Öronen är strukna mot huvudet.
 • Munnen är hårt stängd.
 • Den undviker att se på babyn.

Vi vuxna måste se till att hundar och barn inte hamnar i såna här situationer. Det är förenat med livsfara för både barn och naturligtvis hund, som blir avlivad när tålamodet inte räcker till.

Känslor motiverar handling. Om vi förstår att en hund känner obehag kan vi förändra situationen och därmed avleda en potentiellt farlig situation. Där och då måste man som ägare rycka in och hjälpa till.

Är situationen så allvarlig som att hunden morrar på barn, då behöver man också professionell hjälp så att man tillsammans kan förändra hur hunden känner, bygga tillit och självförtroende så att hunden istället känner sig trygg runt barn och därmed inte har behov att öka distansen mellan sig och barnet och därmed inte behöver morra. Oavsett hur lugn, fin och barnvan din hund är så lämna den aldrig ensam med ett barn!

Om du googlar “25 reasons children should have dogs” kan du se flera länkar med en del jättefina bilder som talar sitt tydliga språk på att barn och hundar kan vara en kanonkombination. Tvärr visar dock en hel del av bilderna  stressade hundar tillsammans med barn i väldigt risklabla situationer, som nedan.

Dela gärna detta inlägg och låt oss tillsammans hjälpa föräldrar, barn och hundar världen över att undvika detta monumentala missförstånd som så lätt leder till katastrof.

1518567-980x

Uppdatering den 21a Februari 2016; det verkar som Pedigree använt ovanstående bild i reklam för Dentastix. Inte undra på att hundägare blir förvirrade när de blir vilseledda på detta vis!! Se hunden!

Tänk på att jag inte listat alla olika signaler en hund använder och att alla hundar är individer med olika personlighet. Tveka inte att söka proffessionell hjälp om du är osäker!

Vill du ha hjälp med ditt djur, eller boka en föreläsning, kontakta Milene på milene.wallin@hotmail.co.uk.

One thought on “Hjälp! Hunden morrar!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *