LeverGodis för Hund

Idag var lyckan fullkomlig. Vi lagade LeverGodis!

Inspektörerna var på plats, naturligtvis, med ögon som tefat.

IMG_2481

Det är ett väldigt enkelt recept och alla hundar – förutom en – som jag träffat äääälskar det över allt annat. Mycket mer populärt än hemmagjord torkad lever t.ex och mycket mer användbart i träning. Den stora fördelen med hemmagjort godis överlag är ju att man vet exakt vad hunden får i sig. Till skillnad från när det står “biprodukter” på etiketten till hundgodiset… Plus att det är många vovvar, precis som barn, som blir mer hyperaktiva av tillsatsämnena och färgämnena som finns i vissa produkter.

Eftersom i princip alla hundar jag mött avgudar detta godis, och det är väldigt enkelt och relativt billigt att göra, så ville jag dela med mig av det.

INGREDIENSER:

IMG_2456

IMG_2453

IMG_2454

  • 1 kg lever
  • 4 ägg
  • 400 gram (6 dl) mjöl (vilken sort du har hemma, eller blanda)
  • lite olivolja

Det behöver inte vara exakt, och du kan även använda annan inälvsmat än lever. I England brukade jag göra det på en gris-lever. Idag hade jag en älg-lever. Wow! Skillnaden i storlek var enorm. Så vi gjorde typ trippel sats av receptet!

IMG_2451

SÅ HÄR GÖR DU

Skär levern i bitar. Mixa levern  i en matberedare (eller använd stavmixer). Du får köra flera gånger beroende på storleken på din mixer. Mixa det inte för hårt. Det är bra om det är massa små lever-klumpar i gegget.

IMG_2460

Töm över i bunke, tillsammans med eventuellt blod…

IMG_2461

Mixa ihop med mjölet och de 4a äggen (om du gör enkel sats, min sats nedan var trippel så 12 ägg).

IMG_2463

Mixa sedan ihop allting och häll på lite olivolja (annan olja går också bra, tror även faktiskt att man kan skippa oljan helt om man vill det).

IMG_2465

Så här ska det ungefär se ut när det är färdig-blandat.

IMG_2467

Häll levermixen i en ugnsform . Jag har gjort detta recept i fler år och de bästa tycker jag är att använda bakplåtspapper av silicon. Annars fastnar det, hur man än gör.

IMG_2470

Sprid ut levermixen jämnt. Grädda i 150º i 1 timme, eventuellt lite mer. Så här ser den ut när den är färdig.

IMG_2477

IMG_2478

Låt svalna och skär i mindre bitar.  Jag brukar först skära dem som rågbröd.

IMG_2479 IMG_2480

Leverkakan är en färskvara som håller sig några dagar i kylen. Frys in resten.

IMG_2486

Skär upp det du skall använda i pyttesmå bitar. Det räcker jag lovar! Och allra längst håller den sig i kylen i en bra platsburk. I påse möglar den mycket fortare. Mata aldrig din hund med möglig mat eller godis, hur sött den än ber!

IMG_2485

En medelstor hund får äta max 50 gram lever per vecka! Detta är ett hundgodis och inte mat. Får hunden för mycket kan den bli både överviktig och sjuk. Tänk på att hundar har känslig mage! Vänj dem försiktigt och långsamt vid ny mat och nytt godis! 

Originalreceptet som jag använt, och har ändrat liiiite på finner du här. Om du har ett bra recept du använder till hundgodis så dela gärna med dig!

Milene Wallin är certifierad TTouch Instruktör och diplomerad Beteendeutredare för Hund & Katt. Vill du ha hjälp med ditt djur, eller boka en föreläsning, kontakta Milene på +46 727 312 483 eller milene.wallin@hotmail.co.uk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *