Propriception

TTouch Markarbete fungerar lite som Yoga och Thai Chi fungerar för människor; det främjar lugn och fokus! En annan fantastisk sak som händer när man guidar hunden lugnt över och genom diverse hinder och ytor på marken är att man kalibrerar hundens s.k. Proprioception.

Vad är proprioception?

Proprioception kallas även för vårt Sjätte Sinne, eller Muskel och Ledsinne. Det är detta Ledsinne som gör att hunden (och vi) t.ex. vet hur långt det är till marken när vi sätter ner tassen/foten, att man vet vart ens kroppsdelar befinner sig även om man t.ex. blundar (Bengts, 2015). Utan Proprioception skulle vi människor inte kunna föra ett glas till munnen utan att stirra på glaset.

Vad händer när man förbättrar Proprioceptionen?

När man förbättrar Proprioception med TTouch Markarbete förbättrar man alltså hundens koordinationsförmåga, dess kontroll av hur kroppens delar rör sig dvs man förbättrar även hundens balans. Även om Balanssinnet är separat från detta Muskel & Ledsinne så behövs input och funktion från dem båda för att man skall kunna röra sig i balans.

Hur fungerar det i kroppen?

När hunden rör sig skickas sinnesintryck, s.k. somatosensorisk information, från receptorer i muskler, leder, senor och från huden till hjärnan. Denna input håller således hjärnan uppdaterad om vad kroppens olika delar gör och vart de är placerade. Ledsinnet är alltså vår förmåga att förnimma kroppsdelarnas position i rummet och hjälper oss att både hålla balansen och att orientera oss (Lindsay, 2000; Magnusson, 2009).

Det finns många samstämmiga bevis från olika studier som påtalar både vikten och möjligheterna med aktiviteter som tränar upp Ledsinnets förmåga (Aman et al. 2014) och det är just långsamma rörelser som kalibrerar Ledsinnet på bästa sätt.  När hunden får gå över en ny slags yta i TTouch Markarbete, tar hjärnan emot signaler från trampdynorna som gör att kroppen anpassar sig till underlaget (Renström, 2013). Hunden lär sig på så vis att röra sig avslappnat och tryggt på olika slags ytor.

Hur kan det hjälpa min hund i vardagen?

På många olika vis. Här nämner jag några.

  1. Jag använder enkla mjuka rörelser som cirklar för att lugna en frustrerad hund där och då. Man kan cirkla en buske eller ett träd,  eller bara göra en cirkel på vägen.
  2. Man kan använda TTouch Markarbete för att främja lugn hos en hund som har problem med andra hundar.
  3. Eftersom dessa lugna, långsamma rörelser förbättrar koordinationsförmågan är det perfekt för hundar som tävlar i agility eller andra sporter.
  4. Genom att träna på underlag av olika slag kan man t.ex. lära hunden att röra sig bättre på olika sorters golv, även t.ex. hårda plastgolv (Overall, 2013).

Varför är det viktigt att kunna röra sig bra på olika slags golv?

De flesta hundar upplever att det är svårt att gå på hårda plastgolv. De halkar och denna halka genererar stress. Ökade halter adrenalin och kortisol leder till en mer reaktiv hund som tar sämre beslut. Just sådana hårda plastgolv används ofta på veterinär-kliniker. Om din hund snurrar loss som en tecknad figur på vägen in till veterinären så handlar det inte bara om stressen där och då. Utan, hunden “vet” att den även skall ut samma väg vilket kan leda till ännu mer stress under själva undersökningen eftersom hunden då oroar sig för att den skall behöva gå över samma yta igen för att komma ut (Overall, 2013).

Vad mer bör jag veta?

Vi tvingar aldrig en hund någonting i TTouch träning. Tvärtom! Vi ger hunden valmöjlighet. Se på bilden ovan, som togs när vi tränade TTouch Markarbete på Billinge Brukshundsklubb för några veckor sedan. Både jag och ägaren håller i ett rep som löper fritt i TTouch Selens bakre ringar på ryggen. Hunden har således full valmöjlighet att gå vart hon vill. Många hundar tycker det är läskigt när någon annan än ägaren håller i kopplet. Här ger vi hunden en chans att prova på att en främling (jag) håller i kopplet samtidigt som hon får gå precis så nära “mamma” som hon vill/behöver för att känna sig trygg. För många hundar, speciellt sådana med separations-relaterade problem, kan just det här vara oerhört befriande och ett sätt att klara av nåt man tidigare inte gjorde. Helt utan tvång!

Plus! Lugnet Markarbetet genererar gör ofta att en hund vågar något efter ett tag, som den inte först vågade. Alla små nya positiva saker en hund lär sig ökar hundens självförtroende. Högre självförtroende ger mer lugn. Det är denna kombination av valfrihet, att vi lyssnar, ser och respekterar hunden, inte försöker tvinga den till något, samt att hunden faktiskt även lyckas med nya saker, som gör att man bygger tillit vilket ofta stärker relationen mellan ägare och hund något enormt.

Lägg till detta att vi även lär ägaren en mjukare koppelhantering som leder till att både hunden och ägaren upplever mindre frustration plus det faktum att vi förbättrar propriceptionen så förstår man hur något så enkelt som TTouch Markarbete kan få sådana fantastiska resultat!

FÖR DEN SOM VILL LÄRA SIG MER OM TTOUCH

Vill du lära dig använda TTouch så är du varmt välkommen till oss i Värmland! Vi har 3 gäststugor där man kan bo med sin hund och träna tillsammans. Här lite bilder från stugan nere vid dammen. Mer info på sidan Tjänster, Produkter & Pris.

 

 

STORT TACK

Stort tack till Sarah M Persson som tagit många av dessa bilder och till Annelie för att hennes vackra vovvar får vara med!

REFERENSER

LINDSAY, S, R. (2000) Handbook of applied dog behaviour and training; volume 1. Iowa. Iowa State University Press; Blackwell Publishing.

OVERALL, K. (2013) Manual of Clinical Behavioral Medicine for Dogs and Cats. St Louis: Elsevier Inc.

FÖR DEN SOM VILL HA HJÄLP MED SITT DJUR

Vill du ha hjälp med ditt djur, boka en föreläsning, eller komma på besök och träna hemma hos mig ta kontakta via HusdjursCoachens Facebook Sida, på +46 727 31 24 83 eller milene.wallin@hotmail.co.uk. Priser finner du på sidan Tjänster & Pris.

OM MIG

Jag är certifierad TTouch Instruktör för husdjur och diplomerad Beteendeutredare för Hund & Katt. F.n. spenderar jag halva tiden i Stockholm och den andra halvan hemma på vår gård i Värmland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *