Bara beteende

Bara beteende

“Det är bara beteende” brukar jag och andra hundmänniskor säga ibland. Frasen “det är bara beteende” kan lätta lite på trycket t.ex. när träningen inte går som planerat eller som önskat. När det inte går som man vill och man känner att frustrationen stiger…

“Det är bara beteende” påminner en om att det varken är personligt eller på något vis ett konkluderat misslyckande, eftersom allt beteende ju kan ändras bara vi arrangerar situationen/miljön som beteendet händer i på ett annat mer fördelaktigt vis.   

Hjärnan påverkar

Och. Visst det är “bara beteende” men vi måste komma ihåg att beteende inte bara är det externa/yttre som vi ser att hunden gör. Beteende är oxå vad som händer i hjärnan, vilka hormon och signalsubstanser som frisätts och hur dessa påverkar hunden inte bara här och nu utan även kan influera hunden senare samma dag, imorgon och ännu längre fram. 

När hunden är stressad, har ont eller när hunden är rädd är det inte bara det “yttre beteendet” i form av rörelser vi måste beakta. 

Regelbunden stress

Stressen behöver inte på något sätt vara extrem för att långsiktigt påverka en individ negativt. Om stressen är någorlunda regelbunden räcker det med relativt mild stress för att stresshormon som kortisol skall hamna på höga nivåer vilket i sin tur kan få nivåerna av signalsubstansen Serotonin att urholkas. Serotonin kan beskrivas som känslolivets volymkontroll. Serotonin behövs för att inlärning skall kunna ske, medans Kortisol tvärtom reducerar hjärnans förmåga till inlärning av nya mer socialt accepterade beteenden. 

Djupt sittande problem

Minnesformation av jobbiga situationer kan skapa djupt sittande problem bl.a. eftersom hjärnan är designad så att den kan lägga trauma och jobbiga upplevelser på minnet efter endast en enda upplevelse. Rent evolutionärt är det ju fördelaktigt att vi minns farliga upplevelser, utan att behöva repetera dem. På så sätt kan vi undvika fara och ha större chans till överlevnad. 

Försämrad duglighet

Seretonin hjälper även hjärnan att tolka/bearbeta/analysera intryck. Påföljden av att stress och rädsla sänker nivåerna av seretonin riskerar således att bli en försämrad emotionell och kognitiv duglighet och kan därmed reducera hundens förmåga att klara av sin vardag.

Stress kan påverka beteenden både i frekvens och kvalitet. 

Det kan vara hunden som är skott-rädd, som sen även blir rädd för ljudet av en dörr som stängs. Eller hunden som först endast gör utfall mot stora hundar som sedan börjar göra utfall mot alla hundar osv. Regelbunden stress/rädsla gör ofta en reaktiv hund mer reaktiv och en rädd hund mer rädd.

Förändringar i hjärnan

Kronisk stress kan leda till förändringar i hjärnan som i sin tur kan leda till allvarliga problem i beteende och brister i både hundens och ägarens livskvalitet. Lyckligtvis är hjärnan långt mer plastisk och formbar än vad vi trodde för kanske 10 år sedan och det finns mycket man kan göra för att hjälpa en rädd hund.

Hundstyrd Träning

Hundstyrd Träning med START och STOPP beteenden kan i vissa fall effektivt reducera rädsla bl.a. eftersom hunden får kontroll över sin egen rehabliterings-träning.

Läkemedel kan behövas

I vissa fall räcker det inte med träning utan man kan behöva komplettera sin träningsplan med psykofarmaka, i samarbete med hundens veterinär.

Det tar ofta tid att rehabilitera beteenden som associeras med rädsla eller regelbunden stress, men det finns så mycket man kan göra för att hjälpa och lindra. Vårt ansvar är att se till att hundarna i våra liv rehabiliteras så snabbt som möjligt. I min värld är det inte etiskt försvarbart att låta en hund vara rädd; att tro och hoppas på att det ska gå över om några månader eller nåt år. Hundarna har inte bett om att få komma och leva hos oss.

Summering

Många problem-beteenden hos hund ackompanjeras av rädsla och stress vilket alltså kan influera såväl yttre och inre beteenden som hundens livskvalitet och framtida beteenden. Regelbunden stress kan innebära att en hund helt enkelt inte kan lära sig nya saker, hur mycket du än tränar. Om din hund är stressad eller rädd, tveka inte att ta professionell hjälp. Jag och andra beteende-utredare kan hjälpa er att komma till rätta med beteendet så snabbt som möjligt och på ett sätt som bygger tillit och stärker er relation.

Min akademiska utbildning inkluderar neurofysiologi, psykopatologi för djur (depression, oro, fobi), farmakologi och läkemedelsanvändning. Den som vill läsa mer om läkemedelsanvändning i beteende-syfte kan läsa inlägget När Träning Inte Räcker.

KURSER & FÖRELÄSNINGAR

Information om lediga tider, kurser osv finns på www.milenewallin.shop.

MER OM RÄDSLA FÖR GEEKS

4 min mycket bra sammanfattning om hur kronisk stress ändrar vår hjärna. På Engelska.

Här kan du läsa om vad som händer i hjärnan vid rädsla och ångest.

Rädsla syns i hjärnan är ett 30 min klipp på Svenska där Predrag Petrovic, läkare och forskare vid Karolinska Institutet, förklarar vad som händer i individer när vi upplever rädsla.

Engelsk artikel: Chronic Stress Can Damage Brain Structure and Connectivity.

Engelsk artikel: 5 surprising ways that stress changes your brain

Rådgivning, träning, kurser

butik.MileneWallin.com finner du information om alla tjänster Milene erbjuder. Där kan du även boka och betala.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.