svaret är inte NEJ

svaret är inte NEJ

Hur ska jag få min hund att sluta skälla..? att inte hoppa på gäster..? att sluta dra så fruktansvärt i kopplet..? att kunna möta andra hundar utan att göra utfall..? att sluta jaga bilar..? att ligga still så länge som jag vill..?

Oavsett vad frågan är, så är svaret aldrig NEJ när vi tränar eller rehabiliterar hundar! 

En universal-lösning på alla språk

NEJ må va en del av vårt mänskliga vokabulär. Vi har växt upp med NEJ. Vi har många gånger fått lära oss att de är viktigt att kunna säga NEJ och att det bannemjig är vår mänskliga rättighet att säga NEJ och NEJ TACK till saker och ting som vi inte vill ha. Vi har lärt oss att NEJ är lösningen på många problem. Det är med ett NEJ vi avböjer förslag och betackar oss erbjudanden vi inte vill ha. NEJ får slut på saker vi inte vill vara med om. NEJ är på alla språk en slags universal-lösning för oss människor att undvika obehag. 

Varför inte?

Så, varför inte använda NEJ i planerad hundträning? Varför inte använda NEJ för att få stopp på jobbiga saker hunden gör? 

Icke definierat beteende

Om vi säger NEJ i flera olika slags situationer, hur ska hunden kunna veta vad det är vi vill att den faktiskt ska göra? NEJ signifierar ju inte ett visst beteende. I våra huvuden kan NEJ betyda allt från “släpp grannens byxben” till “sluta skälla vid staketet”…

Skapar obehag

När NEJ “fungerar”; dvs när hunden slutar med det den gör, så fungerar det genom att NEJ upplevs som ett såpass stort obehag att hunden väljer att inte fortsätta med det den gör. NEJ fungerar alltså som det som kallas “Positiv Bestraffning” där “positiv” indikerar att vi “tillför” något och “bestraffning” indikerar att det vi tillför är något slags obehag ämnat att minska/stoppa/reducera beteendet hunden gör. 

Bestraffning

Positiv Bestraffning kan jämföras med “Positiv Förstärkning” vilket ofta kallas belönings-baserad träning; då vi arrangerar miljön så att hunden lyckas och sedan tillför något hunden vill ha och som därmed gör hundens beteende mer sannolikt i framtiden. Positiv betyder alltså att vi “adderar” något.  

FörbudsTräning

NEJ kan oxå vara ett hot eller en s.k. “Inlärd/Betingad Positiv Bestraffning”. Dvs vi har lärt hunden att NEJ betyder “obehag” eller “det här kan bli ännu mer obehagligt” vilket ibland t.ex. gör att hunden ökar distansen till ägaren och samtidigt slutar med det den gör. 

Glädje eller obehag?

Obehaget som får hunden att sluta associerar såklart hunden med den som säger NEJ. Vem vill bygga relationen med sin hund på obehag när man istället kan lära hunden vad det är vi vill att den skall göra och förstärka/belöna det beteendet, vilket istället skapar känslor av glädje, entusiasm och trygghet. 

InlärningsTeori

Förstärkning förstärker ett beteende. Bestraffning skall reducera ett beteenden. 

Men, många gånger ser man ägare som säger eller skriker NEJ till sin hund och hunden fortsätter glatt med det den gör. Skälet är att i en del fall fungerar NEJ inte som en bestraffning utan den uppmärksamheten NEJ ger hunden fungerar tvärtom förstärkande. Jag möter t.ex. en hel del hundar i mitt arbete som skäller i tid och otid och skällandet har förstärks av ägarnas försök att få tyst på hunden.

Otydlighet

Om hunden verkligen förstod vad NEJ betydde så skulle vi sannolikt inte behöva repetera NEJ gång på gång och heller inte behöva höja rösten när vi sa NEJ.  Nej skapar inte den tydlighet och trygghet hunden behöver. NEJ lär inte hunden vad vi vill att den ska göra i den givna situationen.

Otrevligt, oetiskt & onödigt

Men om jag får stopp på hunden med mitt NEJ och sen direkt åtföljer mitt NEJ med information om vad jag vill att hunden skall göra, och förstärker det..? Om NEJ “fungerar” genom att skrämma eller hota hunden så har du tillfört obehag. Du använder bestraffning. Det är inte olagligt, men det är otrevligt, oetiskt och onödigt.

Därför säger vi NEJ

Vi säger NEJ därför att det ibland hoppar ur munnen innan man hunnit tänka. Vi säger NEJ eftersom det kan få hunden att där och då sluta med det den gör, vilket alltså förstärker vårt NEJ-sägande. Vi blir således belönande för att säga NEJ genom lättnads-känslan vi upplever då t.ex. vår skällande hund äntligen blir tyst en stund. Och, ibland säger vi NEJ så att det ska se ut som vi faktiskt gör något åt vår hunds “problematiska beteende”… Vi är rädda att bli dömda av andra. Eller som Dr Julie Vargas sa på Woof konferensen “folk använder bestraffning när de tappat kontrollen” (Februari, 2019).

Krav, ambition och dåligt samvete

Säger jag nånsin NEJ till min hund? Absolut och tyvärr. Det hoppar ibland reflexivt ur min mun innan jag hunnit tänka. Speciellt om jag är i en stressad situation. Däremot använder jag inte NEJ i min planerade träning. NEJ är inte del av min verktygslåda, men det är en del av mitt reaktiva vokabulär.

Målsättningen med detta inlägg är inte att ge folk dåligt samvete. Ingen är perfekt och vardagen med våra hundar kan inte kontrolleras till 110%. Jag vill däremot att så många som möjligt skall förstå hur det vi gör påverkar hunden, för medvetenhet är första steget till förändring!

Möjlighet att lära

Information om lediga tider och kurser hos Milene osv finns på www.milenewallin.shop.

Varmt välkommen till mig i Värmland!

2 reaktioner till “svaret är inte NEJ

  1. Hej Helene,

    Jag använder ofta matt-träning om jag vill lära en hund att inte springa omkring och skälla vid staketet eller på andra platser. Eftersom jag först då tränar in beteendet jag vill ha separat (stillhet och tystnad) och sen ökar svårigheten/störningen på detta. Så självfallet måste vi höja kriterierna i lagom takt, där tar vi människor nästan alltid för stora steg (för svåra kriterier för hunden). Vill du veta mer om matt-träning så har jag en självstudiekurs om det som du finner information om på https://masterclass.milenewallin.com/courses/matta .

  2. Hej Milene,

    Om jag då har en hund som skäller vid staketet och jag vill få den att få stå att det inte är ok, hur går jag då tillväga?
    Och hur lär jag henne att inte skälla när vi leker?

    Hälsningar
    Helene

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.