Svart som natten, vacker som en dag

Svart som natten, vacker som en dag

23e februari, 2017, kom Sofia och Gala till mig för vårt första träningspass. Det var en frustrerad matte och en frustrerad hund som mötte mig. Gala trippade med höga, korta steg bredvid matte för att sedan snabbt studsa iväg till änden av kopplet i olika vinkar. Varje ryck kastade Sofia i ryckets riktning och mycket energi spenderades helt enkelt på att inte tappa taget, inte tappa balansen och att så gott det gick försöka att inte tappa tålamodet. Alla som gått promenad med en stark hund som rycker i kopplet vet hur svårt det är.

Vi satt och pratade en stund i Lillhuset, vilket jag gör ibland med ägare och deras hundar, innan vi påbörjar träningen utomhus. För mig är det viktigt att försöka landa innan träningen, så att vi alla är så lugna och harmoniska som möjligt innan det praktiska börjar. Det bäddar för bästa tålamod och bästa fokus. Jag förklarade oxå att även om Gala har “ett stort problem med katter och hundar” så kommer vi inte jobba med varken katter eller hundar här och nu. Detta är något som kan vara svårt att förklara ibland (man vill ju jobba på problemet eller hur!!) men har vi en enormt stressad hund så är det stressen vi måste addressera först. Vi måste ge hunden lugn och ge ägare kontroll, vilket främjar lugn även hos ägaren.

Jag har inga filmklipp från vårt första tränings-pass. Men jag tog några bilder på Gala inne i Lillhuset, en av dem ser ni nedan.

Hon är svart som natten och vacker som en dag Gala. Men. Jämför bilden ovan – som togs vid första passet – med bilden jag tog på Gala i Lillhuset den 10e mars, vid vårt andra tränings-pass… Samma plats, samma hund men det ser nästan inte ut som om det är samma hund, eller hur? Ansiktet och känslan är helt annorlunda.

Ovan är Gala väldigt “på” vilket ju kan vara jätte bra i vissa tränings-situationer, men det Sofia och jag insåg var att Gala var i princip “sönder-tränad”. Vad jag menar är att så fort Gala anade att det kunde vankas godis gick hon enormt upp i varv och stress vilket resulterade i att hon slutade “tänka”. En hund som frenetiskt följer matte för att matte har godis har inte förmågan att lära sig vara avslappnad runt saker den associerar med obehag. Det går bara inte.

När jag såg hur Gala reagerade inte bara när hon fick godis – det räckte faktiskt att Sofia sa “bra” så var stressen ett faktum – då insåg jag att vår prioritering var just att främja lugn. Det gjorde vi främst med TTouch Koppelhantering och TTouch Markarbete (vilket även stärker Muskel och Ledsinnet) i princip helt utan just godis-belöning. I vårt andra pass använde vi även TTouch beröringar och lugnande bandage inomhus, innan vi gick ut och tränade. Därav den lugna harmoniska blicken på Gala.

Vi vet ju att hur man känner, sinnesstämningen, påverkar individens beteende! Betänk då hur vi kunde inte bara influera Galas beteende genom att starta träningen med henne lugn och harmonisk, utan även influera hela hennes upplevelse och välbefinnande.

Och. Allt vi kan göra för att främja lugn hjälper! Om jag vet att jag vill börja ett tränings-pass inomhus får ägare som kommer till mig ta med sig hundens egen korg eller filt, egen vattenskål, eget vatten hemifrån, egna leksaker, egen handduk osv. Det är inte för att inte jag har dessa saker att låna ut, utan för att dessa “egna saker” hjälper hunden att känna trygghet i en för hunden helt ny situation. Alltså det främjar lugn.

Betänk själv hur det är att vara på semester och sen komma hem och få sova i sin egen säng. Semestern kan ha varit helt fantastisk, men ändå är det väldigt skönt att få sova i sin egen säng igen. Det har med klassisk betingning/inlärning att göra. Vi har helt enkelt byggt upp en association (vila, trygghet, lugn osv) med vår egen säng genom att vi spenderat åtskilliga timmar i just den sängen i sinnesstämningen – “lugn/trygghet” – i våran säng.

Hundens saker som ägaren tar med lägger jag in i stugan innan hunden kommer in med sin ägare. Tänk vilken glad överraskning att få se och känna lukten av sin egen korg, kunna dricka sitt eget vatten och hitta sin egen absoluta favorit-leksak på golvet i ett nytt främmande hus! En lättnad att finna något så bekant i en annars helt ny situation.

Underskatta inte de små tingens betydelse! Små saker/handlingar/förändringar kan ha en enorm påverkan på hundens beteende och välmående. Har man en hund som går igång enormt när godiset kommer fram kan det vara läge att lära in en ny belönings-signal, och lära in den med lugn. Då kommer den signalen inte bara att betyda “förstärkning kommer” utan hunden kommer även associera den signalen med just lugn.

Det kan oxå vara läge att överväga att använda och träna in flera olika belönings-signaler t.ex. en specifik som betyder “godis kommer till din mun”, en annan som betyder “godis kommer på marken” och kanske en tredje som betyder “nu kommer din favorit-leksak”. Vad som är rätt för just din hund beror på hunden och på situationen! Men en sak är säker, en av dom viktigaste delarna när man rehabiliterings-tränar en hund är att välja rätt saker att satsa på för den hunden. Det finns många olika “verktyg” vi kan använda men att försöka använda allihop det blir bara pannkaka.

I nästa inlägg kommer jag skriva mer om träningen vi gjorde med Gala, vilken utrustning vi använt och varför. Jag kommer även inkludera lite klipp från vår träning. Tills dess, fundera gärna på vad du kan göra för att främja lugn hos din hund. Finns det nåt litet du kan ändra som kanske kan göra vardagen eller träningen lite enklare för din hund?

KURSER

Vill du hjälpa din hund bli tryggare och lugnare på promenad? Varmt välkommen på kurs!

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSaveSaveSaveSaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.