(5) Prata hund-språk

DAG 5 I JYCKENS JULKALENDER

Vi har de senaste dagarna tittat på några av de signaler som hundar använder avsiktligt för att bland annat skapa lugn och harmoni, och undvika konflikt. Den välkända norska tränaren Turid Rugaas, som var en av de första som avhandlade hundarnas sätta att kommunicera, kallar faktiskt t.o.m. detta system för Lugnande Signaler.

Så, hur kan vi använda dessa signaler som vi gått igenom? Jag skall ge ett konkret exempel från verkliga livet, men först några generella råd:

  • Bästa sättet att hälsa på en hund
  • Så hanterar du lösspringande hundar
  • Möta en ängslig hund på bästa vis
  • Så lugnar du din oroliga hund

Bästa sättet att hälsa på en hund

När du möter en hund, som t.ex. i situationen nedan (fotot togs  på en camping in Spanien) motstå frestelsen att titta den i ögonen, gå fram till den och böja dig ner och klappa den.

guancho-german-sheepdog-mix-greeting-person-on-a-camp-site-in-spain

Vänd istället bort blicken från hunden och vänta (avslappnat) på att hunden kommer fram till dig.  Vänd gärna hela kroppen lite bort ifrån hunden för att vara extra tydlig. När/Om hunden kommer fram och visar att den känner sig trygg med dig och vill ha din uppmärksamhet så kan man naturligtvis titta på hunden, klappa den osv. Var dock fortsatt observant! Ger hunden stress-signaler sluta klappa och ge hunden en paus eller distansera dig något.

Så hanterar du lösspringande hundar

Samma sak om du möter lösspringande hundar. Flytta dig långsamt lite ur vägen samtidigt som du vänder ena sidan mot hundarna och tittar bort (med ett litet getöga på hundarna självfallet).

tuffa-doris-springer-och-leker

Möta en ängslig hund på bästa vis

Om du träffar en ängslig hund så är det A och O att vända sig bort och i princip ignorera hunden, även om den skäller. En nervös hund tittar ofta på människorna den möter för att ha koll på dem. Det känns tryggare att titta på det läskiga, även om man är skiträdd, för då vet man i alla fall vart det är. Råkar man då titta hunden i ögonen så blir den ännu mer rädd. När man jobbar med såna hundar får man med sina varmaste, snällaste ögon kika lite i ögonvrån för att se vad som händer.

sookie-lite-spand-i-kroppen-med-oroliga-ogon

Så lugnar du din oroliga hund

Om din egen hund är lite orolig, av en eller annan anledning, kan du lugnt och varmt titta på hunden, långsamt blinka och sedan vända bort blicken och ansiktet medan du gäspar stort, ljudligt och avslappnat utan att visa massa tänder och det är viktigt att du är avslappnad och lugn själv också! Det verkar lugnande på många hundar.

Exempel ur livet

Så till ett exempel ur livet. Min vän Attila kontaktade mig för ett tag sedan. Attila och hans familj hade hunden Izzy som skulle bo hos dem en helg. De hade träffat Izzy under några timmar en gång tidigare och då var hon avslappnad och lugn. Izzy var också redan van vid barn. Men, som man kan se på bilden nedan var Izzy väldigt nervös och orolig hos dem när hon kom dit. Så här skrev Attila:

“Could I have an emergency question? We’re babysitting this poor little soul called Izzy over the weekend. She’s visibly scared and anxious. How can we make her feel welcomed and relaxed?”

izzy-crouching-before-coaching-3

Min första rekommendation till Attila, var att alla skulle ignorera hunden. Inte titta på den. Inte prata med den. Och om hunden kom upp till nån av dem skulle de stå kvar men vända sig lite bort från hunden och gärna andas ut lugnt och ljudligt.

Innan Attila hunnit kommunicera till hela familjen hände det vi ser på fotot nedanför. Det är en hög-risk situation för både barn och hund. Och ni ser vad Izzy gör…. Hon vänder sig bort från barnet för att be om mer utrymme och kommunicera att hon upplever obehag och stress. Izzy är helt stel i ansiktet. Vad som helst hade kunnat hända, men lyckligtvis gick det bra.

izzy-looking-away-before-coaching-2

Jag förklarade vilka stress-signaler de skulle hålla utkik för hos Izzy, samt varnade dem för vad konsekvenserna kan bli (hunden biter) om man inte respekterar dessa signaler; dvs om hunden gäspar, blinkar, vänder sig bort, eller slickar sig om nosen:

canine-stress-signals-milene-wallin-www-milenewallin-com

Jag gav dem även lite råd om hur de kunde använda godis, lek och promenad samt instruktioner om att hundens matskål, vatten och säng måste stå på en plats där barnen inte får vara.

På fotot nedan ser vi Attilas underbara dotter som följer instruktionerna och låter Izzy vara ifred. Det är svårt för små barn att ignorera en hund men hon gör ett dunderjobb och naturligtvis lämnas hon aldrig ensam med hunden. Izzy är väl medveten om att barnet ligger där och är ännu inte helt övertygad om att situationen är fullkomligt OK. Men hon är helt klart redan lugnare än tidigare tack vare att hon känner att människorna respekterar hennes önskan om eget utrymme, eftersom de ökar distansen när hon visar stress-signaler.

izzy-eye-white-ignoring-during-change-program

Och som man säger, resten är historia. Förändringen gick snabbt! Foton nedanför. Nu väljer Izzy själv att söka närhet hos barnen eftersom hon känner sig helt trygg med dem.

När vi visar våra hundar att vi ser dem och respekterar deras val och deras gräns-sättningar då bygger man en enorm tillit och får så oerhört mycket kärlek tillbaks. Det är väl det allting handlar om.

girls-sleeping

atik-watching

boys-with-izzie

boys-with-izzie2

boys-with-izzie3

SUMMERING – ATT KOMMA IHÅG

  • Vänd bort blicken från hundar när du hälsar på dem
  • Att blinka, vända sig bort och gäspa är signaler man kan använda för att på hundens eget språk uttrycka att man respekterar hundens eget utrymme, och att den kan känna sig trygg och lugn.
  • Respektera alltid hundens stress-signaler med att ge den lite mer utrymme eller en paus. Ofta behövs väldigt lite.
  • Kanske hade Izzy roat sig även om familjen ignorerat hennes stress-signaler, men det hade garanterat tagit längre tid och därmed det hade varit mycket högre risk att hunden känt sig för trängd och bitit ifrån. Det hade inte varit hundens fel, men i sådana situationer, när en hund biter ett barn, slutar det ofta med att hunden får sätta livet till. Ännu ett starkt skäl till att uppmärksamma och respektera hundens signaler.

TACK!

Tusen tack till Attila och hans familj för att jag fick dela deras story och deras bilder! Tack åter även till Anette för bilden på nakenhunden Sookie, och till en annan Anette för bilden på den hälsande hunden i Spanien. Och tack till den fantastiska fotografen Sarah för bilden på Tuffa och Doris som springer i skogen!

DELA GÄRNA

Dela gärna inläggen med andra så att vi sprider kunskapen till så många som möjligt! Imorgon delar jag ett mer fakta här i Jyckens Julkalender!

REFERENSER

Information om de legender som lärt och format mig, och som jag använt som referenser till Jyckens Julkalender, finner du på inlägget Hjältar och Referenser.

Milene Wallin är certifierad TTouch Instruktör för husdjur och diplomerad Beteendeutredare för Hund & Katt. Vill du ha hjälp med ditt djur, eller boka en föreläsning, kontakta Milene på +46 727 31 24 83 eller milene.wallin@hotmail.co.uk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.