(9) Problemet med Dominans

Försöker din hund smyga upp i soffan? Vill den ligga i din säng? Hoppar hunden upp på människor ibland? Vill den alltid gå först när ni är på promenad?

Har du funderat på om hunden är dominant?

Då är du inte ensam. Tyvärr.

”Dominans-Teorin” är en myt som kostat hundarna tillräckligt lidande och det är hög tid att avfärda denna felaktiga föreställning för alltid. Många före mig har skrivit om detta, men tyvärr hör man fortvarande folk beskriva en hund som dominant, eller säga till någon att de skall vara strängare mot sin hund, en bättre ledare, så att den vet vem som bestämmer. De rekommenderar ofta att man skall ignorera sin hund när den kommer och söker närhet, att man skall äta före hunden, rycka i kopplet när det går framför ägaren o.s.v.

Skitsnack! Rent skitsnack som orsakar onödigt lidande. Så enkelt är det! Det vet man med säkerhet idag, baserat på saklig, vetenskaplig information och sammanställda fakta!

”Dominans-Teorin” baserade sig på dåligt genomförda studier som gjordes på vargar i fångenskap under 70-talet, där man drog mycket felaktiga slutsatser om vargarnas sociala beteenden som man sedan även relaterade till hunden. Vargarna som studerades var placerade i grupper tillsammans och det var mycket bråk i grupperna. Slutsatsen man drog var att alla vargar vill vara ledare och de slåss om denna ära.

De flesta fria vargar lever i flock. Flocken är en familjegrupp bestående av mamma, pappa och avkommor, ofta flera generationer. En varg lämnar ofta flocken när den börjar blir könsmogen för att finna sig ett eget revir och söka sig en partner. Vissa vargar och vargraser lever dock ensamma så det stämmer inte att alla vargar lever i flock.

De vargar som studerades på 1970talet var inte besläktade. De var ihop-tvingade på väldigt små ytor, speciellt om man jämför med hur en vild varg i Sverige lever där ett revir är mellan 800 miljoner och 1 miljard kvadratmeter stort. Det är mot vargens instinkt att hålla sig på en liten yta. Bristen på plats och dåligt sammansatta grupper orsakade självfallet stor frustration. Stark, oförlöst frustration leder obönhörligen till aggression. Hade vargarna haft möjlighet skulle de lämnat ”flocken” men de var fast och var tvungna att försöka överleva bäst de kunde. Att dra slutsatser om vargen som art och dess beteende, av sådana studier är som att göra en studie av fångar på ett fängelse, dra slutsatser om deras beteende och sen hävda att det gäller hela världens befolkning. Eller som att studera gorillor på zoo och dra slutsatser om mänsklighetens sociala sammansättning. Befängt!

I vargfamiljen hjälps alla åt att mata och fostra de nya valparna, såväl pappan som de äldre syskonen hjälper till. Jämför detta med vilda hundar som för det första inte lever i flock, även om vissa individer ibland hänger med andra, men de lever inte i en fast familj. För det andra, när valparna är ca 8 veckor gamla slutar hundmamman ta hand om dem. Då är det upp till dem att klara sig själva, en av orsakerna till att valpdödligheten är så enormt stor bland vilda hundar.

Och det här man fått höra att ledaren i en vargflock alltid äter först, det stämmer heller inte. Att rekommendera en ägare att äta före hunden grundas alltså inte på några som helst vetenskapliga fakta eller nån slags logik baserat på vargens beteende. Däremot kan det självklart vara vettigt att lära sin hund att vänta på den mat den får men det är faktiskt upp till varje ägare att ha de regler som de vill. Det gäller även om man låter hunden sova i sängen eller inte, om man låter hunden tigga eller inte, om man låter hunden gå före eller inte osv. Det är inte rätt eller fel utan personliga val som är upp till varje ägare! När hundar är inackorderade hos oss är det ägarens regler vi följer. Får hunden vara i möblerna hemma så får den vara det hos oss också som Ojoj på bilden nedan.

Vill man inte att hunden skall gå före då får man träna den till att gå vart man nu vill. Det handlar inte om att vara sträng. Det handlar om att vara tydlig och bygga de vanor man vill att ens hund skall ha genom positiv förstärkning. Att arrangerar omgivningen (med rätt utrustning osv) så att hunden går där man vill och man direkt belönar detta. Så bygger man en vana. Det är vad träning handlar om.

Visst kan man studera vargen för att lära sig saker om hunden. Men din hund är inte en varg! De delar en massa DNA men det är enorma beteendeskillnader mellan en varg och en hund.

Även jag har gjort resan från att ”tro” på dominans-teorin eftersom de lärare jag hade då, de böcker jag läste och de förbaskade TV-programmen jag såg och som fortvarande går på TV sa att det var så. Lyckligtvis fick jag tag på modernare information när jag påbörjade min utbildning till TTouch Instruktör.

Vetenskaplig kunskap är föränderligt. Nya rön och upptäckter leder till nya rekommendationer och förbättrad metodik. Det är en av orsakerna till att vi som arbetar med djur måste fortsätta lärandet. Vi kan inte ta en utbildning och sen tycka att man kan det här nu. Jag har personligen inte finansiell eller praktisk möjlighet att göra vetenskapliga fallstudier på hundar och katter. Därför läser jag ständigt, med kritiska ögon, nya rön som publiceras av vetenskapsmän och kvinnor världen över, och går på kurser, seminarium osv. Allt annat vore befängt och förmätet.

Om hunden nu är vår bäste vän så behöver vi behandla dem som det också! Nästa gång du hör någon prata om dominans rekommendera dem varmt och snällt att läsa detta inlägg och några av böckerna nedan.

Hundar är fantastiska, sociala varelser som behöver och förtjänar närhet, trygghet och tydlighet.

TACK!

Tusen tack till Annelie för att jag får använda bilderna på Ojoj och Mexico! Och tack så mycket till Linda Och Sandra för att jag får använda bilderna på Tuffa & Doris och till den fantastiska Sarah som tagit alla bilderna på Tuffa och Doris. Vill du ha hjälp att ta fina bilder på dina hundar, kan du kontakta Sarah via hennes Instagram.

DELA GÄRNA!

Dela gärna inläggen med andra så att vi sprider kunskapen till så många som möjligt! Imorgon delar jag ett nytt tips i Jyckens Julkalender!

REFERENSER

Information om de fantastiska människor som lärt mig mycket av det jag kan idag, och som jag använt som referenser till Jyckens Julkalender, finner du på inlägget Hjältar och Referenser.

REKOMMENDERADE BÖCKER

ADDAMS, J. & MILLER, A. (2012) Between Dog and Wolf: Understanding the Connection and the Confusion. Washington. Dogwise Publishing.

BRADSHAW, J. (2011) In Defence of Dogs. London. Penguin Group.

COPPINGER, R. & COPPINGER, L. (2002) Dogs: A New Understanding of Canine Origin, Behavior, and Evolution. Chicago. University of Chicago Press.

EATON, B. (2010) Dominance in dogs: Fact or Fiction? Washington. Dogwise Publishing.

SIDMAN, M. (2000) Coercion and its fallout. Boston. Authors Cooperative, Inc.

Milene Wallin är certifierad TTouch Instruktör för husdjur och diplomerad Beteendeutredare för Hund & Katt. Vill du ha hjälp med ditt djur, eller boka en föreläsning, kontakta Milene på +46 727 31 24 83 eller milene.wallin@hotmail.co.uk.

4 reaktioner till “(9) Problemet med Dominans

  1. Stort tack för att du skriver om detta så tydligt, bergipligt och bestämt. Det är så viktigt att få ut den här informationen och sprida kunskapen. Till de som tvivlar vill jag säga att det finns ett bra gammalt talesätt: “Hellre fria än fälla”. Att straffa och trycka ner hunden är en allvarlig sak, tänk på det en stund….Utsätt inte hunden för detta på grund av grumliga tänkesätt och lösa misstankar om att hunden försöker dominera. Utsätt inte heller dig själv för de skuldkänslor du kan drabbas av när din älskade väns korta liv är över…..

    1. Hellre fria än fälla! Det var bra! Det skall jag lägga på minnet! Ja, det är så förtvivlat när folk tror att det fungerar att straffa hunden och man ser hur hunden hukar sig eller blinkar när någon höjer en arm. Hjärtat går i tusen bitar. Men information och utbildning är det enda som fungerar. Vi får fortsätta tala högt om detta! Vår collie Poppy som vi vat tvungna att ta bort i somras, hon gick och gömde sig om någon av oss sopade golvet för att hon antagligen fått stryk med en sopkvast eller något långt tillhygge. De lär sig snarare att bli rädda för den som slår eller det någon slår med, än att sluta med vad det nu var de gjorde som personen vill få stopp på. Tack för fin kommentar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.