Belönings-Signal

Vad är en BelöningsSignal? 

En BelöningsSignal är en tydlig signal som man använder med hunden för att signalera att positiv förstärkning kommer, dvs ofta godis eller leksak. Signalen kan vara ett klick-ljud från en s.k. Klicker, eller ett BelöningsOrd som man själv väljer.  Ägare jag jobbat med använder ord som RÄTT, TOPP, ACERS, HEPP, YES osv. Signalen kommer alltså först, sen fiskar man upp en godibit/förstärkare som man ger hunden.

Varför är det bra att ha en BelöningsSignal?

Jo, för när man tränar kan man vara väldigt specifik och tydlig med exakt vad och när hunden gör rätt. Speciellt viktigt när man försöker rehabilitera hundar och lära in nya beteenden istället för gamla mönster, men även så klart oerhört effektivt när man tränar Freestyle eller Trix eller andra mer komplexa beteenden med sin hund.

En annan fördel är att man kan ge signalen när hunden tittar bort från ägaren vilket man ofta t.ex. gör i börja när man rehabiliterar reaktiva hundar som gör utfall mot andra hundar. Det är precis så vi tränar Enzo här på bilderna. Vi förstärker beteendet att titta-lugnt-på-en-annan-hund (utan att explodera) och ju mer träningen fortskrider kan vi förstärka beteendet titta-på-hund-och-titta-sen-på-ägaren. Vi shejpar med andra lugn och avslappning. Vi lär Enzo att själv klara av situationer med andra hundar.

Varför använder vi inte bara ordet “bra” eller “duktig vovve”?

Därför vi vill undvika ord och fraser som man använder lite då och då – slentrianmässigt – med hunden eftersom vår belönings-signal ALLTID skall följas av en belöning/förstärkning  för att vara så stark, tydlig och effektiv som möjligt!

Varför är en signal mer effektiv än vanligt beröm?

Eftersom vår BelöningsSignal ALLTID åtföljs av godis blir den mer positivt laddad än generella termer och ord som man ofta slänger ur sig lite hipp som happ utan att hunden får godis eller lek.

Påverkar BelöningsSignalen vår tajming?

Ja! En annan stor fördel är att BelöningsSignalen markerar det/de specifika beteendet vi valt ut, som vill ha mer av eller försöker lära in osv. I det här fallet med Enzo är det hela beteendet vi shejpar fram att lugnt-titta-på-andra-hundar-och-sedan-själv-titta-bort-sen-titta på ägaren-och-sen-gå-vidare. Vi bryter ner beteendet i små beståndsdelar som vi sen lägger ihop, successiva approximationer mot rätt beteende-kedja.

Eftersom vi markerat det som var RÄTT behöver vi inte stressa med att hinna fiska fram och snabbt ge hunden en godbit. Vi gav signalen och den indikerar vad hunden gjorde som vi vill ha mer av! Tränar vi utan Signal så måste förstärkaren/godiset/leken levereras absolut senast 2 sekunder efter att hunden gjort det vi ville, helst ännu snabbare! Om hunden får godisen 3 eller 4 sekunder efter beteendet kommer vår träning gå mycket långsammare eftersom det blir mindre tydligt för hunden exakt vad det vad den gjorde som “lönar sig”. Det är just det som Enzos matte och jag diskuterar i klippet nedan:

Vad är fördelarna med en Klicker jämfört med ett Ord?

Klickern är en väldigt snabb/kort signal. Den har ingen “känsla”, varierar aldrig tonläge (även om ägaren är irriterad så är klicket det samma som alltid). Det gör att det blir otroligt konsekvent och det blir väldigt tydligt (så länge man inte klickar fel, vilket man ju helt klart gör ibland – och då måste man ge en godis ändå, annars sänker man värdet av Klicket).

En annan fördel med Klicker är oxå att det hjälper ägaren att vara konsekvent när det gäller ordningen; Signal först sedan Godis/förstärkare! Yes! Signalen skall alltid komma först, sen kommer godiset. Handen skall INTE vara i fickan medans vi tränar, eller inte ens på väg mot fickan för att plocka upp en godis (för då blir det en del av kommandot/beteendet och man får en hund som inte gör beteendet om man inte har handen i fickan). Har man en Klicker i handen och ett koppel i den andra blir det möjligt att oxå stoppa handen i fickan för tidigt och fiska upp en godis.

Vad är fördelarna med ett Ord jämfört med Klicker?

När jag tränar med ägare använder vi oftast ett BelöingsOrd istället för en Klicker. Skälet är enkelt. Oftast är hunden kopplad, och det är svårt nog att hantera hunden/kopplet och godiset. Skall ägaren oxå ha en Klicker i handen så blir det ofta en sak för mycket. Vi har ju trots allt bara två händer. Och, vår mun har vi ju alltid med oss, medans en klicker kan ligga i fickan på “fel” jacka eller i “fel” väska.  Det är helt enkelt många gånger enklare att använda ett Ord istället för en Klicker.

Hur tränar man in ett BelöningsOrd?

Det gör man precis som när man tränar in en klicker dvs:

  • Välj ett ord, tex RÄTT.
  • Säg RÄTT och ge godis
  • Repetera.
  • Du kan också be hunden göra något den redan kan, säga RÄTT och sen belöna.
  • Kör många korta, separata pass.
  • Håll en lättsam och positiv ton!
  • Observera hunden! Det skall vara kul att träna för både hund och ägare. Visar hunden ointresse eller tecken på stress avbryt och prova en annan dag.

Stort tack till goaste Enzo och hans matte och husse för att ni kom till mig och tränade. Det var två fantastiska roliga dagar!

Och tack till Iggy som hjälpte oss massor!

För den som är intresserad finns det 1 plats kvar på Reaktivitets Rehab Weekend i Maj

Eller kontakta mig för information om hur vi kan lägga upp en skräddarsydd vistelse för dig och din hund!

Varmt välkommen att träna och bo i en av våra gäststugor tillsammans med din hund hos mig i Värmland!

Information om mina workshops finner du på mina Facebook Evenemang .   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *