TTouch Markarbete

En stor del av TTouch Träning handlar om att skapa en följsam hund genom mjuk koppelhantering och vi använder s.k. Markarbete där vi leder hundarna runt och över diverse olika material t.ex. en enkel plastmatta som ovan, eller pinnar som nedan.

Varför gör vi det?

Jo, bland annat för att det främjar lugn hos hunden vilket gör att den lär sig saker bättre. (En stressad hund kan inte lära sig något vettigt.) Vi kan därför med fördel använda TTouch Markarbete t.ex. när vi lär en hund att gå avslappnat i koppel, eller det när vi arbetar med en hund som gör utfall mot andra hundar då hunden får lära sig att associera andra hundar med “lugn” istället för rädsla.

Hur fungerar det?

Rörelsemönster och hållning har en dubbelverkande påverkan på hundens (och vår) sinnesstämning. Det betyder att när hunden mår dåligt – t.ex. är nervös eller stressad – så syns det i hundens rörelsemönster. En stressad/rädd/nervös hund rör sig väldigt annorlunda än en avslappnad hund.

Nedan ett klipp på Iggy när hon är stressad för vi går i en stad bland andra människor och trafik. Vad ser du? Vad är dina observationer i Iggys rörelsemönster och hållning…?

Det är väldigt sällan Iggy följer med till någon stad överhuvudtaget och jag vill inte gå in här och nu på just varför hon var med denna gång, mer än att säga att det ingår i min träningsplan att göra korta besök till befolkade platser då och då.

Man ser att Iggy bland annat tar väldigt korta steg, håller svansen tight om rumpan och går nästan som om hon hade blöjor på sig. Öronen och hållningen ja allt i rörelsemönstret berättar om stress.

Eftersom rörelsemönster och hållning alltså har en dubbelverkande påverkan på hundens (och vår) sinnesstämning betyder det inte bara att känslan influerar rörelsen utan att det också fungerar tvärt om!

Hundens rörelser influerar dess känslomässiga upplevelse och sinnesstämning! Alltså, när vi hjälper en hund att röra sig på ett avslappnat vis, så blir den mer avslappnad. Magiskt!

Långsamma rörelser signalerar till hjärnan att “kroppen är avslappnad” vilket i sin tur ändrar hjärnans kemi och vår hela fysiologi (sänker adrenalin, pulsen osv). Ungefär som Yoga och Thai Chi.

Och ju mer hunden får röra sig avslappnat, ju mer avslappnad och lugn kommer den att bli generellt i livet, eftersom den använder och således tränar/stärker de muskler som används för en “lugn” kroppshållning mer. I och med  att vi övar/tränar/repeterar den “stressiga” kroppshållningen mycket mindre blir de muskler som associeras med att röra sig stressigt och vara stressig mindre!

Detta reflekteras i hjärnan där de kopplingar som associeras med stress förtvinar medan de nya kopplingarna som associeras med lugn stärks.

Det finns fler stora fördelar med Markarbete. Det får jag skriva om nästa gång.

FÖR DEN SOM VILL HA HJÄLP MED SITT DJUR

Vill du ha hjälp med ditt djur, boka en föreläsning, eller komma på besök och träna hemma hos mig ta kontakta via HusdjursCoachens Facebook Sida, på +46 727 31 24 83 eller milene.wallin@hotmail.co.uk. Priser finner du på sidan Tjänster & Pris.

Jag är certifierad TTouch Instruktör för husdjur och diplomerad Beteendeutredare för Hund & Katt. F.n. spenderar jag halva tiden i Stockholm och den andra halvan hemma på vår gård i Värmland.

FÖR DEN SOM VILL LÄRA SIG MER

Den  9e och 10e september ger jag en helg-kurs i TTouch, Emotioner och Beteende på hundskolan Catch i Hønefoss, Norge.  Det ser jag verkligen fram emot! Fokus ligger på praktiskt träning tillsammans med egen hund men det blir även en del djupdykningar i relevanta studier och demonstrationer med andra hundar.

STORT TACK

Stort tack till Sarah M Persson som tagit dessa fina bilder och till Annelie för att hennes vackra vovvar får vara med!

REFERENSER

Kolla gärna nedanstående klipp för en mer ingående förklaring i hur vår hållning och position influerar oss själva och vår omgivning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *