(15) Hunden smyger

Ibland ser man hunden röra sig i slowmotion. Den smyger stelt fram ofta med lågt huvud. Dessa långsamma rörelser är en del av jaktsekvensen men det är även något hunden använder som en social signal både i lek och på allvar. Beteendet har alltså tre olika funktioner.

Under jakt är hunden lugn, saklig om metodisk. Även om det går snabbt till på slutet, och kan leda till att att en hund dödar ett annat djur, så finns ingen aggression under jakt. Det är olika nervbanor i hjärnan som används under jakt och under aggression så detta vet man med säkerhet. Jaktsekvensen startar med att hunden söker villebrådet, som när Tuffa fokuserat arbetar med sök nedan.

När villebrådet är lokaliserat går hunden in i det här smygande rörelsemönstret innan jakten, och en eventuellt attack, påbörjas. Det är precis som när vallande Bordercollies smyger omkring med lågt huvud då de lokaliserat sina får. Eller som vår älskade förra hund Poppy, en collie-korsningen, som sänkte huvudet och smög mot bollar. Nedan har hon även ett getöga på Iggy, som gärna snodde bollen från Poppy om hon fick chansen.

Under lek kan hunden alltså också röra sig i slowmotion, i en slags låtsas-jakt. Men, det är när detta smygande används utanför jakt och lek som man behöver vara ordentligt på sin vakt eftersom det då indikerar osäkerhet eller rädsla. Man ser det ofta när två nya hundar hälsar på varandra för första gången.

Det som gör detta smygande till en tickande bomb är att eftersom hunden är osäker/rädd och samtidigt väldigt spänd så kan minsta förändring i miljön göra att hunden exploderar. Även om förändringen inte är hotande eller ens riktad mot hunden.

I en sådan situation är en mjuk koppelhantering essentiellt! Även ett litet ryck i kopplet kan vara just den gnistan som tänder explosionen när hunden använder smygandet som stress-signal.

SUMMERING – ATT KOMMA IHÅG

  • Observera din och andra hundar och lär dig skillnaden mellan smygande som stress-signal, den explosiva stillheten jag skrivit om tidigare, och en lugn och avslappnad hund.
  • Titta speciellt på ansiktet, runt ögonen och hur öronen sitter.
  • Smyger din hund och en annan hund långsamt runt varandra, så var vaksam och tänk snabbt. Behöver du hjälpa dem ur situationen? I sånt fall hur kan du göra det på mjukast möjliga vis för att undvika att tända gnistan till ett bråk?
  • Öva mycket på att mjuka upp din koppelhantering så kan du  använda det för att guida din hund ut ur en spänd situation när så behövs.

TACK!

Tusen tack till Linda för att jag får använda bilderna på Tuffa och till Tuffas andra ägare och tillika fotografen Sarahs som tagit alla underbara bilder på Tuffa! Vill du se mer av på Sarahs bilder kolla hennes Instagram.

DELA GÄRNA!

Dela gärna inläggen på Facebook med andra så att vi sprider kunskapen till så många som möjligt och kommentera gärna på Facebook sidan!  Imorgon delar jag ett nytt tips. Har du missat något inlägg så finns alla kalenderns tid och råd samlade på sidan Jyckens Julkalender!

REFERENSER

Information om de fantastiska människor som lärt mig mycket av det jag kan idag, och som jag använt som referenser till Jyckens Julkalender, finner du på inlägget Hjältar och Referenser.

Milene Wallin är certifierad TTouch Instruktör för husdjur och diplomerad Beteendeutredare för Hund & Katt. Vill du ha hjälp med ditt djur, eller boka en föreläsning, kontakta Milene via HusdjursCoachens Facebook Sida, på +46 727 31 24 83 eller milene.wallin@hotmail.co.uk. Priser finner du på sidan Tjänster & Pris.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.