Förstärkning för förändring

Att använda Positiv Förstärkning för att förändra ett djurs beteende handlar såklart om att man lär hunden vad man faktiskt vill att den skall göra. Det kan vara att man lär en hund att sitta istället för att hoppa t.ex.

En fantastisk sak med Positiv Förstärkning är ju att det är riktigt kul för hunden eftersom det genererar massa positiva känslosvallningar i form av t.ex. kroppens glädjemolekyl Dopamin.

Så här nöjd och glad blir man när man fått chansen att tjäna en godbit…

En annan fördel med Positiv Förstärkning är att det kan ge hunden själv en känsla av “kontroll” eftersom hunden upplever att den faktiskt kan påverka/influera sin omgivning! Detta är enormt mycket bättre än när man t.ex. vänder sig om och ignorerar en hoppande hund för att få den att sluta hoppa. Den metoden kallas “utsläckning” och genererar frustration/obehag hos hunden, och därför är något man inte överväger förrän man uttömt alla andra alternativ. Det är naturligtvis mycket bättre att välja en metod som skapar glädje och en positiv bemästringskänsla i hunden!

Ibland kan man också välja att förstärka alternativa beteenden. Om det av någon anledning inte fungerar/räcker att lära hunden att sitta för att få den att sluta hoppa, ja då kan man prova att förstärka “alla” andra saker hunden faktiskt gör i den situationen. Allt som inte är att hoppa. Det kan t.ex. vara att hunden går, vänder sig bort, tittar upp, springer, står med en boll i munnen, jagar en boll man kastar, gör ett trick den kan osv.

Ett praktiskt exempel ur verkliga livet på just förstärkning av alternativa beteenden var den goa hunden Gucci som hade lagt sig till med vanan att slita sönder fårfällar. Gucci och hennes ägare Anna-Karin var hemma hos oss och tränade, inbokade tillsammans på ett skräddarsytt Bo & Lär Paket. Vi hade planerat vårt upplägg väl, men det här med fårfällen hade inte kommit upp i våra diskussioner innan vi sågs. Det fanns helt enkelt andra saker som var viktigare. Hur många fårfällar möter man en vanlig dag typ, i normala fall..? Nej just det: Inga alls, därav är ju faktiskt beteendet att tugga fårfäll inte ett beteende som skapar problem i vardagen.

Vad Anna-Karin inte visste var att mitt hem är proppfullt av fårfällar, högt och lågt. Ha ha! Det gav oss många möjligheter att träna “ligga lugnt på fårfäll“, även om det inte varit med i vår planering från början. Precis så som det ofta är! Man har en plan, men man får va flexibel. Hunden bestämmer takt och riktning.

Vad vi gjorde var att så fort Gucci klev upp på en fårfäll berömde vi henne och förstärkte allt hon gjorde på fårfällen som inte var att bita. Det spelade ingen roll om hon satt, låg, sov eller luktade osv. Gucci fick smarriga tuggpinnar på fällarna som hon kunde ligga där och gnaga på. Hon fick godis och massa uppmärksamhet på fårfällarna! Och beteendet förbättrade sig faktiskt oerhört snabbt under våra dagar tillsammans som ni ser på bilderna här.

Vi såg naturligtvis också till att Gucci inte fick chansen att ligga på en fäll när vi såg/visste att hon var väldigt trött (eftersom det då blir mycket svårare att bryta gamla mönster och lära sig nåt nytt). Vi hjälpte alltså Gucci genom att ta hennes allmänna hälsotillstånd i akt, och att arrangera omgivningen på bästa sätt, plus att förstärka alternativa beteenden på fårfällen.

Guccis fantastiska ägare har också insett för länge sen att just “slita saker i stycken” är ett extra viktigt ras-specifikt beteende för Gucci. Anna-Karin ser därför till att Gucci regelbundet får slita ur stoppningen på leksaker, tugga tuggben osv, vilket återigen alltså handlar om att att stärka grunden med berikande aktiviteter.  Hurra för underbara och klarsynta ägare med engagemang!! Älskar bilden nedan som Sarah M Persson tog av Anna-Karin och Gucci. Här skiner engagemanget igenom på ett så härligt och samspelt sätt. Inspirerande!

Att tugga är som jag nämnt tidigare lugnande för hundar och något de alla bör få göra regelbundet. Det är ett beteende hundar har ett instinktivt/etologiskt behov av på ett helt annat sätt än vi människor har, även om vi gärna tuggar tuggummi just för att det ger ett diffust men ändå förnimbart lugn och fokus.

Som alltid, tänk på att den som har flera hundar kan behöva separera hundarna när man ger dem ben, för att undvika konflikter. Tänk på att aldrig ge ben med knutar (eftersom de kan orsaka förstoppning, kvävning osv) och att akta er för väldigt hårda tuggben (viktbärande ben-delar och horn ger inte jag Iggy).

Det var en sak till vi gjorde för att hjälpa Gucci förstå att slita sönder fårfällar inte lönar sig. Det skriver jag om i nästa inlägg! Tills dess hoppas jag ni har det riktigt kul i träningen och livet med era djur! Själv har jag börjat klicker-träna min väns häst. Det ska bli väldigt roligt och se hur det går!

 

Milene Wallin är certifierad TTouch Instruktör för husdjur och diplomerad Beteendeutredare för Hund & Katt. Vill du ha hjälp med ditt djur, eller boka en föreläsning, kontakta Milene via HusdjursCoachens Facebook Sida, på +46 727 31 24 83 eller milene.wallin@hotmail.co.uk. Priser finner du på sidan Tjänster & Pris.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.