Nervösa hundar i koppel

Häromdagen hälsade jag på min mamma och Iggy var med. Jag tog henne på en kort promenad runt kvarteret. Vi mötte endast 1 person och det var otroligt lugnt och stilla. Ändå kändes det tyvärr som Iggy upplevde något liknande bilden nedan…

Vi har kommit enormt långt från där vi började med Iggy, och idag lever vi även ett liv som är väldigt anpassat för hennes behov, så långt som det är möjligt. Det kan numera gå flera dagar då Iggy i princip verkar som de flesta andra hundar, men när man är på en plats där det finns “främlingar”, rörelser, ljud och händelser som hon inte är van så är det enormt stressande och läskigt för henne.  Och ibland kan man ju helt enkelt inte undvika det hur gärna man än vill.

Nervösa hundar drar ofta i kopplet. De scannar omgivningen och en del hoppar till av minsta förändring, andra drar bort från saker de är rädda för, eller gör utfall för att se till att det läskiga håller sig borta. Oavsett vad den nervösa hundens strategi är så omöjliggör kopplet det som ofta är en hunds försvar; flykt eller utfall! Sitter du fast styr du ju inte längre varken över din riktning eller hastighet.

Leder man hunden i halsband ökar stressen i takt med att syreintaget minskar då hunden drar. Plus att hunden riskerar lära sig associera det läskiga med ökat obehag (en känsla av strypning) vilket sannolikt förvärrar rädslan. Och, när hunden drar hamnar den i obalans vilket är obehagligt i sig och på så vis späs rädslan på ytterligare.

Vad är då bästa utrustningen för rädda, nervösa hundar?

Mitt råd är att använda en sele med 2 kontakt-punkter (en fram på bröstet och en på ryggen), med ett handtag som löper fritt på kopplet som på bilderna ovan av TTouch Selen, TTouch Kopplen och TTouch handtagen eftersom:

  1. det hjälper hunden att gå i balans
  2. samtidigt som det ger ägaren väldigt bra kontroll
  3. och det är extremt liten risk att hunden skadar sig själv om den rycker till eller drar

TTouch Selen är absolut inte den enda sele som funkar så här, men långt ifrån alla selar är bra! Det finns t.ex. massa selar som skall vara “anti-drag” men många av dem fungerar genom att orsaka obehag (alltså positiv bestraffning) så gör din research innan du köper!

Det här är viktigt!

Kolla på den här hunden i sin sele nedan. Det här var en hund som RSPCA fått in för omplacering i England för nåt år sedan. Den selen ser kanske mjuk och fin ut. Men se nedanför hur det ser ut när hunden går….

Hunden är stor och stark och som många omplacerings-hundar har den inte fått den träning den förtjänat och således inte lärt sig att gå avslappnat i kopplet utan lärt sig att dra genom att det beteendet förstärkts. Hundar kan habituera till smärtan och obehaget, men det betyder ju inte att det är varken rätt eller bra.

Eftersom selen inte har nån kontaktpunkt där fram så har de även satt på ett halsband med koppel  som en andra människa håller i. Man ser ju klart och tydligt att hunden är ur balans. Och människan som hänger i kopplet fäst på ryggen har inget att sätta emot.

Har man en omplacerings-hund som tidigare bott på gatan, eller som bott med människor men aldrig fått lära sig gå i koppel så som Iggy t.ex., ja då blir det oerhört viktigt att man har en utrustning som hjälper hunden gå i balans eftersom det kommer ta lite tid innan koppel-träningen är på plats och hunden kan gå avslappnat i koppel.

Jag har skrivit tidigare om hur den mjuka koppelhanteringen vi använder i TTouch skapar en följsam hund, och hur man använder TTouch Markarbete för att främja lugn genom att man bland annat förbättrar hundens Muskel & Ledsinne. Om du missat nåt av dessa inlägg så finns mycket matnyttigt där!

För att vara extra tydlig om just vikten av att använda bra utrustning och hur detta kan bidra till positiv förändring så vill jag dela med mig av feedback jag fått av två läsare. Först ut är Eva, ägaren som skickat in bilden på den härliga hunden nedan. Eva säger så här:

Måste skriva en rad och berätta hur det går. Jag är så glad att jag köpt sele och koppel av dig, det har gjort underverk med våra promenader. Han trippar så snällt vid min sida och jag behöver bara nudda kopplet så tittar han upp på mig, detta är det absolut bästa köp jag någonsin gjort. Tack!

Kom ihåg! Jag menar inte att TTouch Selen är den enda selen som fungerar så här!! Jag säger inte att alla skall köpa just en TTouch Sele. Det finns andra selar som är lika bra! Och. Jag har en del klienter som designar sina egna koppel och handtag vilket funkar alldeles utmärkt!

Det är funktionen och designen som är viktig!

Och här är feedback från Inga-Lill samt ett klipp på hennes vackra Vilja:

Köpte en sele för en tid sedan och måste bara få dela med mej av den här videosnutten som jag tog idag på spark-promenaden. Hon har tidigare bara strävat efter att komma före mej och kopplet har varit helt sträckt. Hon blev dock här lite störd av att jag filmade men syns ändå att hon är ganska avslappnad och har kontakten med mej. Måste säga att jag har provat allt känns det som. Vilja har aldrig tyckt om att dra något över huvudet varken halsband eller sele men igår kom hon och satte sej framför mej helt avslappnad då vi skulle ut på promenad.

Förstå hur glad jag blir när jag läser sån feedback! Tusen tack till alla er som tar er tid och hör av er!!!

Just det som Inga-Lill skriver om hur Vilja nu är OK med att få på sig selen eftersom den inte behöver dras över huvudet, det är också otroligt viktigt. TTouch selen kan man sätta på på många olika vis. Man kan undvika både att lyfta benen/tassarna och att dra den över huvudet vilket många hundar upplever som obehagligt, långt fler än vi inser/tror/märker.

Slutligen, undvikt att hänga över hunden när ni sätter på selen! Även om hunden står still är risken stor att adrenalinet stiger för de flesta hundar tycker det är jobbigt när man hänger över dem. Alla bäckar små…

FÖR DEN SOM VILL HA HJÄLP

Vill du ha hjälp med träning och beteende-utredning finner du lediga datum för HeldagsTräning och Bo & Lär Träningwww.milenewallin.shop.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.